Anna de Groot lijsttrekker SP Zaanstad

Anna de Groot wordt de lijsttrekker voor de SP bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad.

Eind oktober stapten raadsleden Patrick Zoomermeijer en Roland van Braam op bij de SP nadat Zoomermeijer geroyeerd was als SP-lid. Later sloot ook het derde raadslid Evert Hartog zich bij hen aan waardoor de SP uit de raad van Zaanstad was verdwenen.

Anna de Groot was al lijsttrekker voor de SP in 2002 en 2006. Ze was eerder wethouder in Wormerland en is nu lid van Provinciale Staten. De afgelopen vier jaar was ze steunfractielid in Zaanstad. De SP:

“Met Anna heeft de SP een zeer bevlogen en zeer ervaren lijsttrekker binnengehaald, die in de gemeenteraad van Zaanstad het verschil kan maken. Zaanstad moet socialer en schoner!”

De dissidenten gingen door als De Socialisten maar kondigden ook aan niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Is dat zeker? Raadslid Roland van Braam: “100 procent”.

De kandidatenlijst voor de SP ziet er als volgt uit:

 1. Anna de Groot  (Wormerveer)
 2. Rebecca Gichuki (Wormerveer)
 3. Gert van Riet (Zaandam)
 4. Marilou Hulsthoff (Zaandam)
 5. Erik Pool  (Koog aan de Zaan)
 6. Debbie Truschel-Bloem (Wormerveer)
 7. Jon Wempe (Wormerveer)
 8. Herman Klein Tiessink (Westzaan)
 9. Niels Verhoeven (Zaandam)
 10. Aroena van Norren (Zaandam)
 11. Samy Yildirim (Zaandam)
 12. Arjen Rijst (Wormerveer)

Lees ook:

In Zaanstad zijn nu 13 lijsttrekkers bekend:

We missen nog de POV (maar dat zou best eens Harrie van der Laan kunnen worden).

De Socialisten – de drie voormalige SP-leden – hebben aangegeven niet mee te doen met de komende verkiezingen. Ook LZ gaat niet meedoen. Tyler ter Meulen die aanvankelijk de lijst van Lokaal Zaans zou aanvoeren, wilde overstappen naar Forum voor Democratie waarna hij bij LZ aan de dijk gezet werd. Of hij echt lijsttrekker bij FvD wordt, is nog niet bekend.

Ook de Partij voor de Minima (Derk van Tongeren) heeft gezegd mee te willen doen. Zaanstad heeft wel een kersverse afdeling van Bij1, maar die partij gaf aan komend jaar nog niet te willen doen.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *