SP Zaanstad wordt De Socialisten

Patrick Zoomermeijer en Roland van Braam gaan verder in de gemeenteraad van Zaanstad als De Socialisten. Of hun fractiegenoot Evert Hartog ook overstapt of als SP-lid doorgaat, is nog onbekend.

Zoomermeijer en Van Braam maken deze raadsperiode nog af maar hebben aangekondigd niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

Zoomermeijer begon tijdens de Algemene Beschouwingen met:

“Ik, en met mij mijn gewaardeerde socialistische collega’s Roland van Braam en Evert Hartog, zitten hier vanavond met dubbele gevoelens en een zwaar hart. Zoals jullie wellicht weten ben ik door de partijtop van de SP eerder deze week geroyeerd en is Roland uit onvrede over deze gang van zaken uit de SP gestapt. Evert beraad zich nog op zijn positie. Hoe dan ook zullen wij deze raadsperiode afmaken als strijdbare socialistische volksvertegenwoordigers, precies zoals de Zaankanters die op ons gestemd hebben van ons mogen verwachten. Daarin veranderd niets.

Zoals wij het zien, heeft de partijtop van de SP gebroken met haar eigen zelfverklaarde principes van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Precies de principes die wij drieën hier nog steeds huldigen. Wij zijn ongebroken.

(…) socialisten zijn mondig, tegendraads, organiseren zich, zeggen waar het op staat en willen de wereld veranderen. Wat de SP-top nu doet heeft geen fuck met socialisme te maken.

Vandaar dus De Socialisten.

In het officiële overzicht van raadsleden staan alle drie leden nog steeds als SP’er genoteerd. Als Hartog SP blijft en Van Braam en Zoomermeijer scheiden zich af zijn er 15 fracties in de gemeenteraad.

Het Twitter SP-account is inmiddels gekaapt door De Socialisten. Op de website van de SP blijft de breuk ongenoemd. De Socialisten hebben al wel een eigen website.

Lees ook:

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *