SP Zaanstreek ontploft

De landelijke SP heeft 33 leden geroyeerd. Daarbij zat ook Patrick Zoomermeijer. De reden voor het royement was dat ze ook lid zouden zijn van andere politieke bewegingen zoals Marxistisch Platform of jongerenbeweging Rood.

Zoomermeijer was actief lid van Marxistisch Forum. Hij stond op de lijst met mensen van MP die zich kandidaat stelden voor het partijbestuur dat in november van dit jaar gekozen moet worden.

Zoomermeijer is sinds 2010 fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Zaanstad, en hij was van 2015 tot 2018 lid van het Partijbestuur. Dat hij daar niet in terugkeerde was een “diepe teleurstelling” voor hem. Via het MP wilde hij dus terugkeren in het bestuur. Die weg werd afgesloten door het royement.

SP-raadslid Roland van Braam heeft aangekondigd met Zoomermeijer te vertrekken uit de SP. Samen splitsen ze zich af, en zullen ze een nieuwe partij vormen. 

Het lidmaatschap van Rood (de jongeren) is in strijd met de regels van partij vindt de SP (“een partij binnen de partij”). Van Braam geeft aan dit volslagen onzin te vinden: 

“Juist de ideeën van de jeugd zijn nodig voor het voortbestaan van de partij.”

Mede-raadslid Evert Hartog beraadt zich nog. Mocht hij besluiten aan te sluiten bij Zoomermeijer en Van Braam dan betekent dat het einde van de SP in Zaanstad.

In Wormerland deed de SP in 2018 al niet meer mee met de gemeenteraadsverkiezingen omdat men niet genoeg mensen voor de lijst kon vinden. De samenstelling van de kandidatenlijst in 2018 in Zaanstad verliep overigens niet zonder problemen, het leidde destijds tot het vertrek van SP-raadslid Maikel Kat.

Zoomermeijer, die aanvankelijk als voorman van de partij in de raad optrad, heeft zich de afgelopen maanden betrekkelijk weinig laten zien of horen in de raad. Van Braam en Hartog voerden in veel gevallen het woord.

Ook de positie van steunfractielid Jasper van Vliet ligt onder vuur. Voor de SP Zaanstreek is hij de contactpersoon van de jongerenafdeling ROOD, die ook in de ban is gedaan.

Als Hartog SP-lid blijft, zullen er 15 partijen in de raad van Zaanstad zijn.


Update: Hier vind je de reactie van Patrick Zoomermeijer, Roland van Braam en Evert Hartog.


Zoomermeijer
Van Braam
De SP in 2018, v.l.n.r. Van Vliet, Hartog, Zoomermeijer, Ray Varli (kortstondig steunraadslid) en Van Braam
Deel dit artikel:

11 reacties

 • Leyena van der Laan

  Belachelijk.
  Ik keur deze acties van het Bestuur van de SP totaal af.
  Patrick heeft zich altijd hard gemaakt voor de partij, en heden ten dagen worden mensen die zich net zo ingezet hebben uit de partij gezet omdat ze op eigen initiatief een discussieplatform hebben.
  Het Marxistisch Forum is geen Politieke Partij en ROOD was tot voor kort onderdeel van de SP.
  Als politieke partij met leden dien je ook intern debat te faciliteren, doe je zuks niet, dan krijg je mailings en andere discussie kanalen.

 • Kleine correctie op het artikel: het is Marxistisch Forum en Communistisch Platform.

  Verder is het natuurlijk volstrekt absurd waar het landelijk bestuur mee bezig is. Begrippen oprekken om zo de statuten te kunnen misbruiken…

 • Hilde Wendt.

  Zonde wanneer de SP niet vertegenwoordigd is in de Zaan .

 • Harry Timmerman

  15 partijen in de raad? Om het overzichtelijk te houden!?

 • Frans Kwast

  Slechte zaak van en voor de SP. Niemand heeft er enige baat bij. Verder 15 partijtjes in de Raad. Wie heeft daar enig voordeel van? Het komt de gemeente en haar bewoners absoluut niet ten goede. En het is een landelijke trend. Zelfs de Kamer is een onoverzichtelijke chaos aan het worden. Kiesdrempel? Districtenstelsel, ook voor de raad, misschien een oplossing? Maar er zal een hervorming moeten komen.

  • Yvonne Kostelijk

   Eens, dit komt niemand ten goede en schaad het vertrouwen in de politiek nog meer, als politici die zich jarenlang inzetten voor hun partij en gemeente zo gewipt kunnen worden. Om inderdaad maar niet eens over de enorme versplintering binnen de politiek lokaal en landelijk te spreken waardoor nog meer kracht en energie verspild zal worden.

  • Wesky Badhi

   Er is al een kiesdrempel, namelijk het aantal stemmen dat je nodig hebt om een zetel te behalen. Dus er zouden er in theorie 150 partijen in de tweede kamer kunnen zitten en dat vind ik alleen maar fantastisch.

 • Ik keur het niet goed en ik vind het niet kunnen wat het SP bestuur doet het is van der zotten dat het er zo aan toe gaat. Dit is niet sociaal en dat er geen discussie mogelijk is, intern en achter de schermen en er alleen maar ja knikkers welkom zijn bij de SP. Zo zie je maar en merk en weet jezelf hoe het is om aan de kant geschoven te worden want ook ik weet helaas als geen ander hoe de SP met haar mensen om kan gaan van binnen net als jij. Net als bij mij dus met zowel intern als met de omgangsvormen en de communicatie en de openheid en het buiten sluiten in de afdeling zelf en het gestook en geroddel en anderen manieren om mensen met een beperking eruit te werken. Ook al heb je een dikke huid natuurlijk daar niet van zo ga je als afdeling of bestuur niet met elkaar om en zeker achter de schermen met jeugdige talenten met een wat steviger sociaal kritisch realistisch geluid of met een ander links verhaal. Natuurlijk van buiten moet je eenheid uitstralen maar wat het ook is binnen de sp moet je sociaal en respectvol met elkaar om gaan en moet een flinke discussie mogelijk zijn tussen de verschillende stromingen binnen de sp en het gaat hier niet om een politiek partij lidmaatschap maar om een discussie platform of vereinging als ik goed geinformeerd ben dus ook ik weet dat als geen ander in mijn tijd toen ik nog actief was voor de SP zaanstad en landelijk bij Rood hoe de SP Zaanstad een aantal mensen een groepje is die je een mes in de rug geven, stank voor dank geven en elkaars hoofd boven water houden en zich van de domme houden en je buitensluiten en negeren maar ook ik ben nu benieuwd of en wat je politieke plannen nu zijn. Ik heb gelezen dat je niet meer terug komt na deze raadsperiode of dat jij je aansluit bij een bestaande politieke partij zoals Bij1, klopt dat of dat jezelf een politieke partij begint ? mvg Fabian Bolding

 • Rob Hartland

  De SP wil absoluut niet dat de partij met het communisme wordt geassocieerd.
  De SP heeft toch al de naam uit de CPN voort te komen en, tot op zekere hoogte, is dat ook zo.
  Daar de meeste kiezers in Nederland dermate geïndoctrineerd is om het communisme als vijand te zien, is het voor de SP van groot belang dat dit niet gaat gebeuren.
  Zodra een partij zich echt tegen het kapitalisme verzet wordt het communistisch gevonden.
  Dat is hier zo, maar ook in de rest van de wereld.
  Stel je eens voor dat de SP de grootste partij zou zijn en een regering zou kunnen vormen, dan zijn de Amerikanen de eerste die de SP communistisch zal noemen en Nederland zou boycotten.

 • Co Rol

  Volgens mij moet de SP vooral zelf weten wie ze wel of niet als lid wil beschouwen.
  Hoe dat uitwerkt zal de tijd wel leren.
  Ik moet opeens denken aan de oude CPN. Daar hadden ze vroeger een mooie term voor
  interne dwarsliggers: scheurmakers.

 • Alue Mooij

  Ik vind het toch triest
  Want Patrick was strijder van hart en ziel
  Al ben ik weg bij de so l
  Vind ik zelf dat een keuze mogen maken
  Hopelijk komt er een partij met Patrick dat echt voor de armoede opkomt
  En dat het socialer mag worden naar de mensen toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *