Per 1 januari niet met ‘oude’ scooter in Amsterdam

Vrachtauto’s en bestelwagens met een dieselmotor van voor 2000 mogen nu het centrum van Amsterdam al niet meer in. Per 1 januari 2018 worden ook taxi’s, touringcars en (oude) brom- en snorfietsen uit de milieuzone geweerd.

Scooters, brom- en snorfietsen, met 4-takt- en 2-taktmotoren van 2010 en ouder, mogen de milieuzone – vrijwel de gehele bebouwde kom van Amsterdam – niet in.

De milieuzone moet zorgen voor schone lucht. De snorfiets moet in 2018 ‘waarschijnlijk’ op de rijbaan, en de bestuurder moet een helm gaan dragen in de hoofdstad.

Wanneer de snorfiets naar de rijbaan moet, is nog afhankelijk van landelijke regelgeving aldus de gemeente:

“Na vaststelling hiervan zal de gemeente deze maatregel zo snel mogelijk invoeren in Amsterdam. Dit is op z’n vroegst maart 2018.”

Voor sommige brom- of snorfietsen kan een jaarontheffing worden aangevraagd. Op de website van Amsterdam staat een kentekenchecker om te kijken of jouw scooter in aanmerking komt voor een ontheffing.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Hans Mandjes

  Geweldig, wij als Milieudefensie afdeling Zaanstreek,voeren aktie voor een motorisch vrij (dus zonder auto’s en scooters) centrum van Zaandam.

  • Boon

   Geweldig!! Maar even serieus, als er aan de Hemweg een kolenboot gelost wordt komt er meer fijnstof in Zaandam dan al die voertuigen bij elkaar in een jaar produceren. En dan nog verder Westwaarts idem plus al die benzineoverslag.
   Wederom burgertje pesten zonder de grote jongens aan te pakken.
   Ps Ook vanavond weer zo een cruiseboot met zwarte wolkjes maar nee brommertjes pakken is gemakkelijker.

  • Hernandus van Klaaijenbregt

   Dus ook geen (stads)bussen, bestelauto’s, taxi’s, vrachtwagens en invalidekarretjes toelaten in Het Centrum! Alleen wandelaars, fietsers (zónder trapondersteuning!) en skeelers zijn welkom. En Hans mag natuurlijk niet zelf stiekem een scooter, auto of motorfiets hebben anders ben je ongeloofwaardig. Dus ook niet een taxi bestellen of op de bus stappen. Mocht je een hartaanval krijgen in het centrum, dan is die vervuilende ambulance uiteraard ook niet welkom in het centrum. Hopelijk staat er iemand met een eerlijke bakfiets voor je klaar om je naar de eerste hulp post te brengen. Anders zit er niets anders op dan het stoffelijk overschot milieuvriendelijk te verwerken. Je krijgt uiteraard wel een bon voor het ongeoorloofd deponeren van afval in het centrum..

 • brechtje

  Het wordt natuurlijk tijd dat daar ook iets aan gebeurd maar elke maatregel tegen fijnstof, hoe klein ook, helpt. Met je fiets achter een scooter staan bij het stoplicht is op z’n zachtst gezegd geen pretje, laat staan als je astma hebt.

 • hans van loo

  en intussen zijn cruiseschepen,met een uitstoot van heb ik jou daar,van harte welkom……ook in zaanstad popelt men naar hun komst

 • Sjors de Koning

  Goed initiatief.
  Graag overnemen in de hele Zaanstreek!

 • Jaap Meeuwsen

  Alle scooters de Zaanstreek uit ? Niet echt realistisch, kan natuurlijk nooit. Dan ook gelijk maar alle motorfietsen ?
  En nee, ik bezit geen scooter en geen motorfiets.

 • Peut

  Laten we gewoon alle mensen ruimen, dan zijn er ook geen milieuproblemen meer. Scheelt ook een hoop uitkeringen.

 • hans van loo

  en niet alleen die cruiseschepen,maar wat te denken van die ongebreidelde uitbreidingswellust van Schiphol met zijn petroleumbakken die hun narigheid op ons doen neerdalen?
  Nee,dat brommertje (alhoewel ze inderdaad nog wel eens stinken) is de boosdoener,dus het kind van de rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *