Permanent cameratoezicht station Krommenie-Assendelft

Het cameratoezicht bij station Krommenie-Assendelft is door burgemeester Jan Hamming “met onbepaalde tijd verlengd”.

Volgens Zaanstad zijn er door het cameratoezicht “de afgelopen maanden meerdere naderende openbare orde verstoringen in een vroegtijdig stadium waargenomen, waardoor bijtijds ingegrepen kon worden. Daarnaast zijn de beelden gebruikt voor verschillende opsporingsonderzoeken.”

“Er is nog steeds sprake van (dreiging van) incidenten in dit gebied”, zegt de burgemeester in een persbericht, “daarom heb ik in het belang van de openbare orde besloten om het cameratoezicht te verlengen”.

“Maar ook van buurtbewoners krijgen we te horen dat ze blij zijn met het cameratoezicht. Juist omdat het zin heeft, omdat zowel politie, handhaving en omwonenden aangeven dat het werkt, vinden wij dat we dit middel nu voor langere periode moeten inzetten.”

Schietpartij

In september 2020 werd voor het eerst cameratoezicht bij het station ingesteld, toen de proefperiode op 1 januari verliep werd het verlengd voor drie maanden.

Op het station zelf is nog steeds geen cameratoezicht, terwijl daar juist om gevraagd wegens overlast en vernielingen. ProRail wil daar niet aan. Burgemeester Hamming ging in januari opnieuw met ProRail praten over dat toezicht. Ook werd eind 2020 overlegd met de ministers van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat. Harrie van der Laan (POV) die al eerder via een motie om cameratoezicht op het station had gevraagd, vindt nog steeds dat

“op alle stations in Zaanstad aan beide kanten cameratoezicht moet komen, als dat er was geweest waren de daders van de schietpartij in Koog aan de Zaan meteen bekend geworden.”

Van der Laan gaat opnieuw een motie indienen over cameratoezicht.

In Zaanstad is er nu alleen cameratoezicht op station Zaandam (Krommenie Assendelft is op de ‘omgeving’), de gemeente staat op het standpunt “dat het instellen van cameratoezicht op de overige Zaanse stations gezien de beperkte problematiek niet proportioneel is.”

125 incidenten

In de eerste 10 maanden van 2020 werden 125 incidenten geregistreerd door de NS bij de stations in Zaanstad, 90 daarvan in Zaandam. In 16 van de 125 gevallen ging het om het gebruik van geweld tegen personeel of reizigers. In Koog a/d Zaan, Kogerveld en Zaandijk Zaanse Schans werden relatief weinig incidenten gemeld (12), in Wormerveer ging het om 13 incidenten en in Krommenie Assendelft om 10, maar daar zaten drie geweldsincidenten bij. Daarnaast registreert de politie incidenten rond stations (o.a. fietsendiefstal en vernielingen): 125 in Zaandam, 36 in Koog aan de Zaan, 34 in Kogerveld (allemaal fietsendiefstal), 31 in Zaandijk Zaanse Schans, 24 in Wormerveer en 55 in Krommenie-Assendelft.

Camera’s voor de vijf stations (afgezien van Zaandam) zou minimaal € 900.000 kosten. Zaanstad heeft besloten alleen Krommenie-Assendelft van camera’s te voorzien, de investering van € 200.000 komt uit de reservering van € 375.000 voor de vervanging van het cameratoezicht in het centrum van Zaandam.

ProRail plaatst en financiert alleen camera’s op ‘anti-terrorisme stations’ en op 20 grotere stations (waaronder Zaandam) ter bescherming van personeel. In uiterste gevallen plaatst ProRail ook camera’s op kleinere stations. Maar daar horen de overige stations in Zaanstad dus niet bij. Er zijn wel andere maatregelen genomen, station Zaandam is tijdens nachtelijke uren afgesloten en in de wachtruimte bij station Koog aan de Zaan is een mosquito geplaatst (produceert geluid waar jongeren niet tegen kunnen).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *