Persbericht 1:1 Café gesloten wegens illegaal gokken

We overwegen er een aparte rubriek van te maken: een tapje waaronder we berichten één op één overnemen, omdat we er niet aan toe komen om er zelf wat van te maken.

Net ontvingen we deze mail van Zaanstad:

Café gesloten wegens illegaal gokken

Ook weer controles van panden in Russische Buurt

Een café aan de Hogendijk in Zaandam is maandag op last van de burgemeester voor twee weken gesloten wegens illegaal gokken. In het toilet van het café is bij een integrale horecacontrole een gokkast aangetroffen waar gegokt kon worden op buitenlandse voetbalwedstrijden. Ook lagen er gokbriefjes.  

Handhavers van de gemeente Zaanstad hebben maandag samen met politie en brandweer in de nabijgelegen Czarinastraat ook weer panden gecontroleerd op overbewoning, illegale kamerverhuur, woningvorming en brandveiligheid. Daarbij werd onder meer geconstateerd dat in twee panden sprake was van kamerverhuur en dat er in één pand een extra zelfstandige woning was gecreëerd. Ook werden overtredingen van het Bouwbesluit gesignaleerd, waaronder een elektrische installatie die niet voldoet aan de normen, een zolderverdieping met te weinig daglichttoetreding, losse traphekjes en ontbrekende trapleuningen.

De controles maken deel uit van de gebiedsgerichte aanpak van de Czarinastraat, een van de prioriteiten uit het Handhavingsprogramma 2017. Van zeker twintig panden in de straat heeft de gemeente signalen dat er sprake is van overbewoning en illegale kamerverhuur, waardoor de leefbaarheid in de panden en in de buurt in het geding is. Het zorgt voor parkeer-, afval- en geluidsoverlast in de buurt, maar levert met name ook risico’s op voor de huurders zelf, vaak mensen uit Midden- en Oost-Europa die hier (legaal) werken. Vaak betalen ze hoge huren, waardoor sprake kan zijn van uitbuiting. Bovendien is de vraag hoe het met de (brand)veiligheid is gesteld in de panden. Veel panden worden verwaarloosd.

De gemeente is daarom een handhavingsproject gestart. De afgelopen maanden is al een aantal controles uitgevoerd. Daarbij was onder meer sprake van illegale kamerverhuur, gebruik in strijd met het bestemmingsplan en mogelijke adres- en woonfraude. Bij een controle in april bleek het bij één pand zo slecht gesteld met de brandveiligheid dat de eigenaar op last van de brandweer tijdelijke noodmaatregelen moet nemen. De controles gaan de komende maanden door. Burgemeester Vreeman: ‘Pandeigenaren zijn gewaarschuwd. Huisbazen die zich niet aan de regelen houden en op een onverantwoorde manier mensen huisvesten, gaan we aanpakken.’

De gebiedsgerichte aanpak van de Czarinastraat en de sluiting van het café sluit aan bij bredere inspanningen om overlast en criminaliteit in het Centrum en de Russische Buurt aan te pakken en de leefbaarheid voor bewoners, bezoekers en ondernemers te vergroten.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Ricardo

  Vandaar steeds die vechtpartijen en ruzietjes voor de deur daar tussen mensen die in het turks naar elkaar schreeuwen, vechten en de hele buurt wakker houden…. ps. als je politie belt; ”zijn er wapens? Nee, oh nou we hebben het erg druk maar misschien komen we later even kijken.”

 • Jaap

  Tja, zo gaat dat hier. Heb wel eens gelezen dat dit met prioriteiten te maken heeft. Nou, ik weet niet hoor, denk dat het een andere reden heeft. Misschien is het wel te gevaarlijk om erop af te gaan ?

 • Ruud

  En de inhurende en verhurende bedrijven die dit allemaal in gang zetten?
  “uitzendbureau’s” inlenende bedrijven , die ontspringen blijkbaar de dans met controles want daar hoor je nooit niets over…

 • Czaar Peter

  Volgens mij is gokken als islamiet zo wie zo verboden, en het is nog wel ramadan, of gelden er dan andere wetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *