Persbericht 1:1 Theatermiddag rond Nescio’s natuurdagboeken

Soms willen we graag schrijven over een mooi initiatief of – in dit geval – een theatermiddag waar we achter staan.

Als we dan een persbericht ontvangen waar geen eer meer aan te behalen is, omdat alles d’r al in staat, dan geven we ons over…

We plaatsen het één op één.

Persbericht 1:1

“Als een avontuurlijke wandeling met steeds nieuwe vergezichten”, zo omschrijft producent Anita Gundlach de Literaire Salon van de Zaanstreek op zondagmiddag 4 februari. “Dit is misschien wel onze meest veelzijdige middag tot nu toe.”

Startpunt van dit avontuur zijn de natuurdagboeken van Nescio, een schrijver die al generaties tot de verbeelding spreekt. Vandaaruit neemt presentator Hans Kuyper het publiek mee langs twee verschillende muziekstijlen, voordrachten, performances, illustratieve kunst en fotografie.

“Bij mijn weten is het de eerste keer in Nederland dat er een literaire middag rond de Natuurdagboeken van Nescio is opgebouwd”, vertelt Anita Gundlach. “Het bracht ons verrassend veel inspiratie; de dagboeken zijn prachtig om een veelzijdige theatermiddag rond op te bouwen.”

Nescio is vooral bekend om zijn legendarische novellen Titaantjes, Dichtertje en De Uitvreter. De Natuurdagboeken werden postuum uitgebracht. Onlangs is er een nieuwe uitgave verschenen.

Zaanse connectie: vogelschilder Rein Stuurman

Nescio’s Natuurdagboeken deden Anita Gundlach denken aan de natuurdagboeken van de Zaanse vogelschilder Rein Stuurman. Zijn prachtige illustraties kennen veel mensen uit de vogeldetermineergids Zien is kennen! Het Gemeentearchief Zaanstad heeft speciaal voor de Literaire Salon schatten van Rein Stuurman uit de collectie opgedoken. Kenners van het werk van Stuurman vertellen waarom ze zo van zijn werk houden.

Op het podium

Nescio hield niet alleen van natuur, maar ook van muziek. Hij had een voorliefde voor Franse chansons. De liederen van Schubert passen bij de sfeer die hij oproept. Daarom staan er deze middag twee heel verschillende musici op het podium: alt-mezzo Charlotte Stoppelenburg brengt de liederen en zanger/acteur Bas Grevelink het lichte repertoire. Pianist Marcel Worms begeleidt.

En verder: Onze stadsdichters, leerlingen van Theatermijn en cursisten van het Schrijfcafé van Fluxus laten zien dat Nescio nog steeds een bron van inspiratie is. Operettekoor Bel Canto uit Oostzaan zorgt voor een spetterende apotheose. Literatuurwetenschapper en Nescioliefhebber Renate Sun-Louw verzorgt de introductie, als woord vooraf bij deze avontuurlijke theaterreis.

Wanneer: zondag 4 februari 16.00 – 17.30 uur
Waar: Zaantheater, Zaandam
Tickets: www.zaantheater.nl
Prijs: € 13,50 inclusief hapjes, drankje, een glaasje limoncello en garderobe
Korting: <21, CJP, VIP, Bieb-pas

Mens durf te lezen! is een productie van It Happened One Night. Deze Zaanse stichting stelt zich ten doel om ons nationaal en regionaal literair erfgoed op een aansprekende manier onder de aandacht te brengen. De Literaire Salons trekken altijd veel publiek. Meer informatie: www.mensdurftelezen.nl

collage uit een eerdere salon

De foto boven is samengesteld uit beeld van Rein Stuurman uit het gemeentearchief van Zaanstad.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *