Plan Houthavenkade kan door

De Raad van State heeft bezwaarschriften van Kalfsvel Metaalcoating, IJzer- en Metaalgieterij E. de Ruiter en Exter over het plan Houthavenkade afgewezen. Volgens Zaastad is daarmee het bestemmingsplan goedgekeurd.

Volgens de Raad va State was alleen een kleine aanpassing* nodig naar aanleiding van het beroep van Engie. Die was kennelijk zo marginaal dat het bestemmingsplan niet opnieuw door de gemeenteraad behandeld moet worden.

Dat Engie bezwaar maakte, leek merkwaardig, het bedrijf zou namelijk verhuizen naar Hoogtij. Op de website van het project staat het nu iets voorzichtiger: “Met ENGIE zijn gesprekken gaande over verplaatsing naar Hoogtij.” Wethouder Wessel Breunesse zegt op de website van het project: “We blijven in gesprek met de bedrijven. Samen kijken we hoe bedrijven en woningbouw zo goed mogelijk naast elkaar blijven functioneren.”

Voordat de bouw kan starten, verhuist Van Oudenaren/Suzuki naar de overzijde van de Provincialeweg naar de plek van BMN Bouwmaterialen. Voor dat bedrijf is op Hoogtij een nieuwe huisvesting in aanbouw.

Het plan wordt ‘verkeersluw’ aangelegd. Voor de 710 woningen komen “ongeveer 415 parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers”. Deze worden overdekt aangelegd. In de buurt komt betaald parkeren maar bewoners krijgen geen vergunning voor parkeren op straat.

“Dit komt doordat de locatie dicht bij het station ligt en de woningen voor doelgroepen worden gebouwd die over het algemeen een lager autobezit hebben. Er zijn daarom voldoende parkeerplaatsen voor het gebied.”

Met dit voorschotje op afnemend autobezit gaat de parkeerdruk op de naastgelegen Russische Buurt en het Zaaneiland toenemen, voor dat laatste gebied zou dan ook betaald parkeren worden overwogen.

* We hebben geïnformeerd welke kleine aanpassing dat was en melden dat zodra we het weten. UPDATE: we hebben antwoord en dat was “de RvS heeft artikel 1.48 zo aangepast dat geluidsgevoelige objecten zoals bedoeld in artikel 1.35 van de planregels worden uitgesloten van de definitie van maatschappelijke voorziening.” Dat u het weet…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Erik Schouten

    De havenbuurt is minder ver lopen dan naar het Eiland dus dan krijgen we hier een parkeerprobleem wat wordt opgelost met betaald parkeren?

  • Kees Huyser

    Nog meer parkeerdruk in de Russische Buurt? Er wordt nu al geklaagd over te hoge parkeerdruk door niet-bewoners met een parkeervergunning voor het centrum (zoals bv winkeliers) en door bezoekers van de Gedempte Gracht en de markt op de Rozengracht die hier parkeren. Als er dan ook nog eens de parkeerders van de Houthavenkade bij komen kan je straten in de Russische Buurt wel helemaal dichtsmeren met auto’s en blijft er van het woonerf niets over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *