Zaanstad krijgt € 11 miljoen van het Rijk om vijf woningbouwprojecten versneld uit te laten voeren. Het gaat om Mauritsstraat 4-10, Houthavenkade, TIMBR (Slachthuisstraat), Centrum Westerkoog en Paltrokstraat. Per woning wordt gemiddeld een bijdrage van € 10.000 gegeven.

De projecten moeten dit jaar, in 2024 of uiterlijk in 2025 van start gaan. De woningen moeten uiterlijk in 2028 worden opgeleverd. Volgens het Rijk valt ongeveer 80 procent van de nieuwe woningen in de categorie ‘betaalbaar’.

Volgens Zaanstad gaat het om een bedrag van ‘ruim € 10 miljoen’ maar dat is ongeveer een miljoen ernaast. Bij de regeling bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt het om € 10.955.318 te gaan. De woordvoerder van wethouder Harrie van der Laan: “ruim 10 € miljoen is feitelijk correct”.

In Zaanstad moeten de eerste woningen in het eerste kwartaal van 2024 worden gebouwd. Het gaat in totaal om 1.293 woningen, waarvan 895 betaalbaar voor lage- en middeninkomens. De bijdrage komt uit de rijksregeling ‘Startbouwimpuls’ en gaat naar ‘worstelende’ ontwikkelaars waarvan de “business case in de knel komt door de gestegen rente en hogere bouwkosten”. Wethouder Harrie van der Laan zegt in het persbericht:

“In Zaanstad wordt hard gewerkt om bouwprojecten van de grond te krijgen. We zien dat ontwikkelaars worstelen met veranderende economische omstandigheden en stijgende kosten, maar niemand zit met deze woningnood te wachten op vertraging. Daarom zijn deze extra middelen van het Rijk heel welkom en kunnen deze woningen toch op korte termijn gebouwd worden.”

De vijf projecten:

Mauritsstraat 4-10

Ontwikkelaar Borghese plant “140 hoogwaardige woningen, verdeeld over vijf woonblokken (…). Het ensemble van vijf verschillende woongebouwen wordt gebouwd op een halfverdiepte parkeergarage en bestaan uit twee- en driekamerappartementen. Ook is er ruimte voor vijf grondgebonden stadsvilla’s, schitterend gelegen aan de Vaart.

Houthavenkade

Porten Development en bouwbedrijf Ten Brinke bouwen een woonwijk met 710 huurappartementen, “met speciale aandacht voor de Zaanse starter”. De eerste paal is in september geslagen. De oplevering van het gehele project is naar verwachting medio 2026.

TIMBR (Slachthuisstraat)

Aan de Slachthuisstraat wordt het plan ‘TIMBR’ gebouwd (dat klinkt kennelijke beter dan Slachthuisstraat). Er komen zo’n 160 huurwoningen, met “30% sociale huur, 30% middeldure huur en 40% vrije sectorwoningen. “Het gebouw bestaat uit vier delen met verschillende bouwhoogtes: van 7 bouwlagen aan de westzijde tot 13 bouwlagen langs de Dr. H.G. Scholtenstraat.”

Er is een bestemmingsplan. “De gemeente heeft de omgevingsvergunning aan de ontwikkelaar verleend. Volgens de planning kan de bouw begin 2024 starten.”

Centrum Westerkoog

Op de locatie van de voormalige sporthal ‘de Sprong’ (afgebrand in 2016) moeten 77 woningen komen, waarvan 20 sociale huurappartementen en 57 vrije sector (koop)appartementen. De bouw zou volgens de planning in 2023 moeten beginnen, de eerste woningen moeten dan in 2025 worden opgeleverd.

Het project van SENS Real Estate heet inmiddels ‘Aan de Molenwerf’ (klinkt kennelijk beter dan Centrum Westerkoog).

De planning is inmiddels bijgesteld, zo zijn bouw en verkoop uitgesteld wegens een beroep van de Stichting Verkeersveilig en Gezond Westerkoog bij de Raad van State.

Paltrok

Aan de Paltrokstraat in Zaandam ontwikkelt Blue Banner Red 236 woningen. Begin bouw was aanvankelijk gepland voor het derde kwartaal van 2023. De eerste fase van woningen zou dan in het vierde kwartaal van 2024 worden opgeleverd. Dat is niet gelukt.

Voor ‘106 betaalbare huurwoningen’ voor Rochdale is recent een overeenkomst getekend. Het gaat om 73 sociale huurwoningen en 33 middensegment huurwoningen. De andere 130 woningen zijn in de koop- en vrijehuursector. De meeste woningen zijn tussen 50 en 70 m2 groot. Verwachte oplevering van het project is halverwege 2025.

UPDATE 24 november 2023. Via zijn woordvoerder laat wethouder Harrie van der Laan weten dat hengelt niet één op één wordt overgemaakt naar de ontwikkelaars. “Het ministerie van BZK stelt strenge voorwaarden aan de besteding van de SBI-gelden. Per project gaan we bekijken wat mogelijk is binnen de staatssteunregels en welke onderdelen van een project overgenomen kunnen worden door Zaanstad. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gaan over werk in de openbare ruimte, groen en de parkeeropgave.”

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Zaandam, woordvoerder wethouder Van der Laan, project-websites, eerder nieuws op De Orkaan.