De presentatie van Simone Ronchetti stond maandag model voor de ontwikkelingen van Platform Aan de Zaan. Anderhalf jaar geleden vertelde ze over het vergeten stukje Zaandam tussen Zaan en Zuiddijk, waar nooit wat gebeurt. Nu kijkt ze met een hele groep enthousiaste buurtgenoten terug op een aantal geslaagde activiteiten waardoor de buurt weer is gaan leven. En ze gaan door.

Initiatieven als de Zuiddijk inspireren weer anderen om hun gedachten concreet te maken. Een ander gezelschap kondigde aan binnenkort joggend door de stad en riep deelnemers op. Allemaal leuk.

Prakkie
Op nieuwjaarsbijeenkomsten gaan terugblikken en vooruit kijken hand in hand. Zestien keer was een bont gezelschap naar Café De Fabriek gekomen om te brainstormen en plannen te maken. Zoals over het jaar van het Internationaal Historisch Erfgoed, dat vorige week  begonnen is. Een andere keer ging het prakkieover ondersteunen van mantelzorgers. De verschillende bijeenkomsten trokken hun eigen publiek.

Rode draad zijn initiatieven die mensen in beweging brengen, zoals ondernemers in Krommenie (Boulevaart 31 mei) met veel aandacht voor mensen die het minder hebben. Voorbeelden daarvan zijn rolstoelvrij eten en koken op 31 mei in Westzaan en het Prakkie over 075, dat er dagelijks voor zorgt dat eten niet wordt weggegooid, maar op een tafel komt die het graag opeet.

Biogas
Dat trekt mensen die graag wat voor een ander doen, zoals ondere andere cateraar Linda Groeneveld, Bas S. van de Monettuin en gemeenteambtenaren. Opvallend was het biogasproject van leerlingen van het Sint Michaël College. “We zijn bij veel bedrijven langs geweest, maar zien dat die jongeren niet serieus nemen.” En dat met een project waarbij 53.000 kilo afval per maand vijf huishoudens een jaar lang van energie voorziet.

Er gebeurt te weinig in de Zaanstreek, hadden de initiatiefnemers vastgesteld. Met een zetje van de gemeente en hulp van het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger begon er iets te groeien.

Poeha
De hulp van De Zwijger was veel illustratief. Dit Amsterdamse centrum heeft in zeven jaar een naam opgebouwd. Het model is met Zaanse nuchterheid uitgewerkt, omdat we door poeha heenkijken”, zeggen organisatoren Bas Husslage en Pieter Grandiek.

Telkens worden stappen gezet, Op elke bijeenkomst liggen deelnemerslijsten, met emailadres waardoor de deelnemersgroep groter wordt. Sinds de zomer draaien de website www.platformaandezaan.nl en Twitter en Facebook.

Podium
Is AandeZaan nu klaar? We staan nog maar aan het begin zegt Deborah Timmerman. “Tot nu toe zochten wij met de kerngroep de onderwerpen. Inmiddels zijn we zover dat we meer een podium kunnen bieden voor mensen of groepen die hun verhaal willen delen. Wij helpen met het programma, de communicatie en het bereiken van geïnteresseerden.”

Dat fundament is breder in de Zaanstreek inzetbaar. Grandiek – uitbater van De Fabriek: “De Vermaning in Wormerveer wil ook iets met ons doen. Waarom niet. We willen een levendige stad.

AandeZaan is uniek, zoiets hebben we niet. Onopvallend en dat zegt genoeg, is het geluid van NaNoNoiZe. In de meeste Zaanse zalen is het geluid storend amateuristisch. De geluidsman is over de hele avond de enige niet-vrijwilliger.

Tekst: Hans Bosma