De politie mag het komend half jaar preventief fouilleren in het centrum van Zaandam (waaronder de Russische Buurt) en Poelenburg.

In deze gebieden waren er in de afgelopen twaalf maanden veel incidenten met (vuur)wapens: pogingen tot moord of doodslag, bedreiging en verboden wapenbezit.

Preventief fouilleren gebeurt niet constant en overal. De politie plant daarvoor acties in. Maar als de politie preventief gaat fouilleren, wordt dat niet vooraf aangekondigd.

In Poelenburg ging het in de afgelopen 12 maanden 9 keer om verboden wapenbezit, 13 keer om bedreiging met wapens en één poging tot moord/doodslag. In het centrum van Zaandam gaat het om 15 keer verboden wapenbezit, 10 bedreigingen met wapens en 4 keer (poging) moord/doodslag.

Het meest in het oog springend was het schietincident in de nacht van 12 en 13 oktober toen na een conflict in een horecagelegenheid diverse keren met meerdere vuurwapens werd geschoten op de Burcht en  later in het Zaans Medisch Centrum. Eén persoon raakte hierbij zwaar gewond. Eerder werden in een boxruimte van een flat aan de Linnaeusstraat in Poelenburg twee mannen neergeschoten.

Burgemeester Jan Hamming zegt in het persbericht van de gemeente:

“Het is een ingrijpende maatregel, waar ik niet blij mee ben. Maar er hebben zich de afgelopen periode te veel incidenten met wapens voorgedaan. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Wapens horen niet in onze stad. Daarom is dit noodzakelijk. Onze kinderen moeten veilig kunnen spelen in hun straat, in hun wijk. Onze jongeren moeten veilig kunnen uitgaan zonder bang te hoeven zijn voor wapengeweld. Zaanstad is altijd een relatief veilige stad geweest en dat moet zo blijven. Vandaar dit besluit.”

Het besluit treedt in werking op 20 december 2018 en is van kracht tot en met 20 juni 2019. Na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd.