Het ‘nieuws’ dat we wisten zou komen… bijna op de kop af een jaar geleden ontvingen we hetzelfde persbericht: De ‘proef’ met preventief fouilleren in het centrum van Zaandam (inclusief de Russische Buurt) en in Poelenburg wordt opnieuw verlengd.

Toen tot 1 juli 2022, nu tot 1 juli 2023. Vanaf begin 2019 wordt er al preventief gefouilleerd in deze gebieden.

In 2022 zijn er 508 personen betast en 310 voertuigen gecontroleerd. Daarbij zijn geen vuurwapens aangetroffen, hadden twee personen een taser bij zich en werd er bij 19 mensen een ‘steekwapen’ aangetroffen. Niemand werd gearresteerd. Verder schrijft de burgemeester in een memo aan de raad:

“Naast de genoemde opbrengsten werden tijdens de acties bij meerdere mensen gebruikershoeveelheden softdrugs aangetroffen.”

De toegevoegde waarde van die opmerking begrijpen we niet helemaal.

In 2022 hebben er 3 acties plaatsgevonden.

Poelenburg

Het gebied Poelenburg wordt begrensd door:

  • de W. van Hallstraat en de Twiskeweg in het noorden;
  • de gemeentegrens met Oostzaan in het oosten;
  • de Zuidervaart in het zuiden;
  • de Gouw in het westen.

Centrum Zaandam

Het Centrum (inclusief Russische buurt) gebied loopt:

van het Papenpad tot en met de Oostzijde, via de Oostzijde tot aan de Bloemgracht, Bloemgracht, de H. Gerhardstraat, de Klaas Katerstraat, de Klaas Kanstraat, de Touwslagerstraat tot aan ter hoogte van de Burcht, de Zuiddijk, de Schuberstraat tot aan de Zaan, de Zaan tot aan de Provincialeweg, Schiethavenkanaal tot aan de Albert Heijnweg, het spoor langs de Houtveldweg tot aan het Papenpadsloot, en afsluitend tot aan het Papenpad.

Hier ons dossier over preventief fouilleren.