Priktempo daalt, geboren in 1961 of 1962: nu afspraak maken…

Afgelopen week werden er bij inwoners van de regio Zaanstreek Waterland door de GGD 9.000 vaccinaties gezet in één week. Dat is 17 procent minder dan in de week daarvoor toen er bijna 11.000 mensen werden geprikt.

Mensen die in 1955 of eerder zijn geboren kunnen een afspraak maken via de GGD, ook als ze geen brief van de GGD hebben gehad. Dat geldt ook voor mensen geboren in 1961 of 1962.

De GGD Zaanstreek Waterland vaccineert in De Beuk in Purmerend en in Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan. De maximale capaciteit was 7.000 in de Beuk en bijna 5.000 in De Koog wat betekent dat er afgelopen week onder de capaciteit gevaccineerd is. De capaciteit kan worden verhoogd zodra er meer vaccin beschikbaar is aldus de GGD. Inwoners van Zaanstreek Waterland worden ook in andere regio’s gevaccineerd.

Mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960 krijgen via de huisarts een uitnodiging voor een vaccinatie. De GGD vaccineert deze leeftijdsgroep niet. Het is voor deze groep niet mogelijk online een afspraak maken.

We kijken wekelijks naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers.


Priktip: wie aan de beurt is, kan al een afspraak maken voordat de uitnodiging binnen is. Dat geldt nu voor iedereen die in 1955 of eerder of in 1962 of 1961 is geboren. Je kan online een afspraak maken. Voor zo’n afspraak heb je je digiD nodig.


“De GGD gaat ook mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een medische indicatie vaccineren. De verwachting is dat de eerste mensen uit deze doelgroep in de eerste week van mei een uitnodigingsbrief van hun eigen huisarts ontvangen, waarna ze online of telefonisch een afspraak bij de GGD kunnen maken. De uitnodigingen worden verspreid verzonden. Deze mensen krijgen het BioNTech/Pfizer of het Moderna vaccin.

Om hoeveel mensen gaat het?

In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in Zaanstreek-Waterland totaal gaat het om 339.000. Alleen de groep 18 jaar en ouder wordt gevaccineerd: zo’n 79 procent van de bevolking. In Zaanstreek Waterland is dat 269.000.

Uit onderzoek van het RIVM van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent twijfelde. We schatten dat 10 procent niet geprikt wil worden, dat kan dus ook 15 of 5 procent zijn; 90 procent van 269.000 is 242.000 – dat is dus het aantal dat potentieel gevaccineerd gaat worden.

Hoeveel prikken zette de GGD?

Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) ruim 67.000 prikken bij mensen uit de regio gezet, in 50.000 gevallen ging het om de eerste prik, 17.000 mensen kregen de tweede al. Die 50.000 (eerste prik, stand t/m 28 april) is zo’n 21 procent van de mensen die geprikt kunnen en willen worden (vorige week ging het om 18 procent). Ongeveer 7 procent kreeg al de tweede prik.

Gaat het prik-tempo omhoog?

Het priktempo daalde de laatste week met 17 procent nadat het zeven weken achter was gestegen.

Wie prikken er nog meer?

Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn niet regionaal beschikbaar. Het aantal vaccinaties door ziekenhuizen en instellingen was t/m deze week 17 procent van het totaal, huisartsen waren goed voor bijna 20 procent van het totaal (landelijk). Dat komt dus bovenop de GGD-prikken.

Die 21 procent is dus de ondergrens, het werkelijke percentage is hoger. Als je de landelijke gegevens op deze regio projecteert zou het aantal van de GGD met bijna 60 procent moeten worden verhoogd. Dan zouden er 80.000 streekgenoten gevaccineerd zijn: 30 procent van het totaal.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Mensen die in 1955 of eerder of in 1961 of 1962 zijn geboren kunnen nu al een afspraak maken, ook als ze geen brief van de GGD hebben gehad.

Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan.

Bronnen: vaccinatiecijfers (GGD), bevolkingssamenstelling (CBS), vaccinatiebereidheid en inschatting van andere vaccinaties dan door de GGD (RIVM). Foto: priklocatie Hembrugterrein, Zaandam (huisartsen).

Deel dit artikel:

6 reacties op Priktempo daalt, geboren in 1961 of 1962: nu afspraak maken…

 1. Hans Kuyper schreef:

  Deze jongen van de lichting ‘62 heeft een afspraak gemaakt! Wat een heerlijk vooruitzicht, mijn hele dag fleurt ervan op!

  • Winnie de Wit schreef:

   Vorige week mocht ik al een afspraak maken – had ik hier gelezen – en gisteren werd de prik gezet: voelt als een heel groot cadeau!
   Inmiddels 15x getest – hoogbejaarde ouders die nog niet gevaccineerd waren en oppas-kleinkinderen die voortdurend virusjes van hun kinderdagverblijven meenamen.
   Het is ook erg fijn dat dit nu (bijna) achter de rug is!

  • Rob Smits schreef:

   Lucky bastard! Ik zag al een foto! Helaas lukt het bij mij niet via de site. Of heb jij gebeld?

 2. Jaap Meeuwsen schreef:

  Achter de rug ? Echt niet. Je kan anderen nog steeds besmetten en kan ook nog steeds ziek worden, milder, dat dan wel schijnt het, maar toch.

  Allen gevaccineerd en bijna allemaal tweede prik gehad….en toch :

  https://nos.nl/artikel/2378910-verpleeghuis-denkt-dat-uitbraak-onder-gevaccineerden-door-bezoeker-is-ontstaan

 3. Hans barten schreef:

  Al 6 keer geprobeerd een afspraak te plannen. Krijg telkens het bericht dat een afspraak niet mogelijk is. Geboortejaar is 1962!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.