De vondst van het NSDAP-lidmaatschapkaart van Prins Bernhard kan ook voor Zaanstad gevolgen hebben. Moet de gemeente het ‘eren’ van deze oud-nazi met een eigen brug, weg en plein niet eens heroverwegen? Deze week staat het ‘item’ Bernhard op de agenda van de plaatsnamencommissie. Wethouder René Tuijn is bij die vergadering aanwezig.

De commissie buigt zich overigens uitsluitend over het Prins Bernhardplein (de rotonde) en de Prins Bernhardweg (de weg naar de Prins Bernhardbrug). Naamgeving van bruggen behoort niet tot de bevoegdheid van de commissie.

Nederland telt honderden Prins Bernhard-straten, -wegen, -pleinen, -lanen, -scholen en -bruggen. Twee daarvan dus in Zaandam (vroeger was er ook nog een Prins Bernhardschool in Kogerveld).

Vorige week dook het nieuws over de lidmaatschapskaart van Bernhard op via een publicatie over het persoonlijk archief van de prins. De ‘verzetsheld’ had altijd ontkend dat hij NSDAP-lid was geweest alhoewel er al wel kopieën van de kaart waren. Bernhard had al eerder toegegeven dat hij lid van de SS en SA was geweest.

Bij het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan ze ‘zaken op een rijtje zetten’ en kijken of het verleden van hun naamgever gevolgen heeft voor die naam. Ook voorzitter Rina Schenk van het 4 en 5 mei comité Zaanstad gaat liever niet over een nacht ijs:

‘We hebben overlegd over lidmaatschap Bernhard. Daar lopen al diverse onderzoeken naar. Die uitkomsten willen we eerst afwachten voordat er eventuele vervolg stappen worden gezet. We volgen hiermee de lijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.’

Naams verandering van straten is wel een heel gedoe, maar niet onmogelijk. In Zaandam werd Bernhardbrug als eens hernoemd door de Duitsers die er Troelstrabrug van maakten, na de oorlog werd het weer Bernhardbrug. Toen in 1976 de Lockheedaffaire naar buiten kwam, hebben onbekenden het Prins Bernhardplein eventjes herdoopt in ‘Lockheedplein’. Maar dat was niet officieel. In Zaanstad werd Hobo officieel Piccolo en weer Hobo. In Krommenie werd de Von Braunstraat Ruimtevaartlaan vanwege het nazi-verleden van de later Amerikaanse raketgeleerde. Winnie werd vanwege haar moordzuchtige verleden van de bordjes gehaald in Zaandam, de straat heet nu Mandelastraat.

Erik Schaap maakte een paar jaar geleden al eens een lijstje met ‘foute straatnamen‘. Naast de Coentunnelweg noemde hij de Prins Bernhardbrug, de kades, straten en plantsoenen die naar Prins Hendrik zijn genoemd, de hele Zuid-Afrikaanse buurt in Wormerveer (ook Zaandam heeft zo’n buurt).

Door Piet Bakker en Merel Kan. Informatie plaatsnamencommissie Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan, AD, NOS, Rob Vreeken en blog van Erik Schaap. Foto Gemeentearchief Zaanstad: Opening van de Prins Bernhardbrug op 26 juli 1945 door prins Bernhard. Collectie P.P. de Jong Zaandam (1894-1955).