Het afwaarderen (‘omvormen’) van de Prins Bernhardweg tot een stadsweg, is officieel begonnen. Op de foto is te zien dat er grond is aangebracht bij de nieuw aan te leggen in- en uitritten naar sportpark Hoornseveld.

Het ‘inklinken’ van de grond duurt ongeveer vijf maanden. Hierna wordt de grond weggehaald en kan de aanleg van de in- en uitritten beginnen. Deze werkzaamheden staan gepland voor de zomer van 2024.

De A7-snelweg tussen het Prins Bernhardplein en knooppunt Zaandam wordt een Stadsweg. Dat betekent een lagere snelheid, afslagen naar het nieuwe sportpark Hoornseveld en bloemen in de middenberm. De weg moet daardoor de status van doorgaande snelweg kwijtraken. Het belangrijkste alternatief voor de route wordt de vernieuwde Thorbeckeweg.

De snelheid op de weg gaat van 100 naar 70 km/h. Aan het einde bij het Prins Bernhardplein gaat het zelfs naar 50 km/h. Vluchtstroken en vangrails worden verwijderd en er worden ruim 100 nieuwe bomen geplant in de bermen. Sportpark Hoornseveld wordt ontsloten via twee gelijkvloerse T-aansluitingen met een verkeerslicht.

De nieuwe woonwijken Oostzijderpark en Gouwpark en het gebied bij station Kogerveld en Sportpark Hoornseveld moeten ook beter bereikbaar worden.

Zo moet het worden.

Door Piet Bakker. Bron: Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan.