Eerder deze week liet wethouder Gerard Slegers (verkeer, CDA) weten dat de storingen aan de Bernhardbrug in Zaandam waren opgelost. Sensoren zijn op maandag 23 mei anders afgesteld, waardoor het lijkt, dat hiermee de storing is opgelost aldus de wethouder.

Lijkt. Vandaag meldden verschillende Orkaan-lezers dat zich tussen 14.00 en 15.00 de brug weer kuren vertoonde en het verkeer vastliep.

Ook bij Zaanstad was het bericht binnengekomen. (Artikel loopt door onder de tweet.)

Slegers schrijft dat in de afgelopen weken (vanaf 2 mei volgens hem, maar de eerste storingen deden zich al op 18 en 23 april voor) storingen geconstateerd aan de ‘sensoren oplegdetectie’ die onder invloed van passerend zwaar wegverkeer zouden aanslaan, van meldingen dat de brug niet is vergrendeld (waardoor de slagbomen niet meer open gingen) en dat de “grendel zuidzijde lijkt vast te lopen onder bepaalde omstandigheden.” Deze problemen zouden zijn opgelost door software anders in te stellen, sensoren te kantelen en grendels anders in te stellen.

De conclusie van de Antea-group:

“Het ziet er thans naar uit dat de storingen die een grote invloed hebben op de beschikbaarheid van de brug voor het weg- en scheepvaartverkeer verholpen zijn. Op dit moment bevindt de brug zich in een testfase waaruit de betrouwbaarheid van de installatie moet blijken.”

Uit een bijlage bij de brief blijkt dat er in 2019 niet minder dan 24 problemen bij de brug zijn geconstateerd. Vrijwel alles is opgelost maar de camerabeelden zijn nog steeds niet helemaal in orde terwijl ook de meldknop (voor nood) niet naar behoren werkt aldus een analyse van het Integraal Veiligheidsteam uit maart 2022.

Foto: Orkaanarchief (eerdere storing) – hier ons Bernhardbrug-dossier