Procedure Willem Dreeslaan moet opnieuw

Zaanstad gaat de procedure voor de bouw van 10 woningen bij de Willem Dreeslaan in oud-Zaandijk opnieuw doen. Het was de bedoeling dat omwonenden mochten kiezen uit drie plannen, maar uit de ingediende plannen koos de gemeente alleen het plan van de hoogste bieder.

De grondprijs, die de gemeente niet openbaar wilde maken, is bij de vorige versie “onverhoopt doorslaggevend” geworden. In de nieuwe aanbesteding wordt de grondprijs vooraf bekend.

Op het terrein waar vroeger het gebouwtje van de Bloedbank stond, moeten 10 nieuwe woningen komen. Zaanstad zou plannen selecteren op basis van duurzaamheid en kwaliteit (en de prijs maar voor 10 procent meenemen), maar koos uiteindelijk voor de aanbieder die het hoogste bod uitbracht.

Voor de omwonenden is er niets meer te kiezen. Afspraken voor een informatieavond werden tot twee maal toe verzet en uiteindelijk helemaal afgezegd. De minimum-grondprijs wilde de gemeente niet openbaar maken, behalve dat deze “marktconform” zou zijn.

De andere vier plannen zijn meteen afgewezen. De andere inschrijvers hebben ook geen kans gekregen om aan te geven of zij bereid waren de minimumprijs te betalen.

Ruud Pauw (ROSA) en Romkje Mathkor (GroenLinks) hebben vragen over de zaak gesteld. Dat de buurtbewoners nu niet kunnen kiezen is volgens hen niet volgens de afspraak die met ze gemaakt is. In feite is de aanbesteding mislukt volgens de partijen. Op 13 februari werd deze in het Zaanstad Beraad besproken.

De gemeente trekt nu het boetekleed aan:

“Kijkende naar het doel van de verkoopprocedure – om in concurrentie kwalitatief hoogstaande inschrijvingen te ontvangen – moeten we concluderen dat de doelstelling van de verkoopprocedure niet is geslaagd. Onverhoopt is de grondprijs doorslaggevend geworden, waar we juist op kwaliteit wilden selecteren.”

Buurtbewoners zijn volgens de gemeente ontevreden. Zaanstad kiest nu voor om het oordeel van omwonenden voor 40% mee te tellen in de totaalbeoordeling.

“In de procedure is nu bepaald dat ook bij minder dan drie inschrijvingen, de procedure doorgang zal vinden. Bij twee inschrijvers worden beide plannen aan de buurt ter keuze voorgelegd. Indien er maar één partij is dan wordt de procedure verder vervolgd met deze ene partij. In dat geval zal er alleen een planpresentatie aan de buurt plaatsvinden.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *