Proef stier Johan-Bitterballen

Vorige week woensdag werd er bij boer Koeman in Oostzaan een stiertje geboren, en wij waren erbij!

Het dier kwam exact 7.23 uur ter wereld en de boer doopte hem Johan! Het is een leuk exemplaar dat best snel op eigen poten stond (zie filmpje onder het recept).

Helaas, en dat hoort nou eenmaal bij het boerenbedrijf, kan Johan als stierig menneke niet blijven, hij zal geslacht worden.

Omdat we Johan niet anoniem in de hachee terecht willen laten komen, zochten we op aanraden van boer Koeman contact met de Firma Ruig uit Oostzaan (onder meer bekend van de Bokken-Kroket en de Sprinkhanen-Burger.)

Zij wisten raad met het beestje, en ze bedachten een heerlijk recept voor bitterballen. Vanmiddag om 16:00 uur zullen deze feestelijk geserveerd worden in de hal van de gemeente in Oostzaan, begeleid door een bitter bockbiertje en de muziek van (een deel van) Excelsior. Rosemarijn Dral (VVD) zal de eerste bitterbal in ontvangst nemen.

Iedereen is welkom, boer Koeman is niet bang voor een grote opkomst:

“Gisteren is hij geslacht en er zat meer vlees aan hem dan we aanvankelijk dachten. Ruig denkt er meer dan 500 bitterballen van de maken. Het is dan ook niet enkel vlees, er gaat ook mega-veel boter in!”

Ruig geeft niet graag geheimen prijs en de exacte bereidingswijze wil hij dan ook niet met ons delen. Wel licht hij een tip(je) van de sluier op door de volledige ingrediëntenlijst prijs te geven:

Voor de bouillon:

500 gram Johan
1 liter water
1 takje peterselie
Peper en zout
1 laurierblaadje
1 stevige winterwortel
1 ui

Voor de ragout:

500 ml Johan-bouillon
60 gram boter
60 gram bloem
Verse nootmuskaat
Foelie
Kaneel
Steranijs
Vierseizoenenpeper
Worcestersaus

Tijm
Scheutje melk
Fijngesneden peterselie
2 eieren
150 gram paneermeel (grof en fijn)

Daar moeten we het mee doen…

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *