Project levensboek: Het turbulente leven van Micky Epema

Ieder mens is uniek. Ieder mens heeft een verhaal. En ieders verhaal is het waard om opgetekend te worden. Dat is het motto van project Levensboek van vrijwilligersorganisatie Humanitas. Persoonlijke verhalen van gewone mensen worden opgeschreven in een boek, zodat het verhaal niet verloren gaat.

Donderdagmiddag – 4 mei – werd het boek ‘Het turbulente leven van Micky Epema’ door Florrie van der Kamp en Age de Jong (vrijwilligers van Humanitas Zaanstreek-Waterland) aan Micky Epema uitgereikt.

Stichting MOE afdeling Zaanstad

Micky Epema is oprichtster van Stichting MOE afdeling Zaanstad en mantelzorgspecialist. Als je het boek leest dan zie je waarom dat is gebeurd. Na jarenlang zelf mantelzorger te zijn geweest weet zij als geen ander wat je als mantelzorger nodig hebt. Mantelzorger is geen vervangende titel, maar je krijgt er een rol bij. Toen Micky 60 werd kwam ze een bericht tegen van Humanitas over project Levensboek.

‘Mijn kinderen kennen mij alleen als hun moeder. Met het boek wil ik mijn levensverhaal delen met mijn kinderen. Ik vind het fijn dat ik met dit boek beter kan laten zien wie ik ben, wat ik heb meegemaakt en waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt in mijn leven.’

Het levensboek van Micky

Florrie van der Kamp is schrijfster voor Humanitas. Ze werd gekoppeld aan Micky en samen hebben ze 1,5 jaar lang aan het boek gewerkt. ‘Toen ik Micky ontmoette zat ze barstensvol en ontplofte bijna van wat ze wilde vertellen’. Het is een lang proces geweest met veel sessies waarin Micky vertelde over haar leven en Florrie dit opschreef. ‘De gesprekken zorgden ervoor dat ik ging terugdenken aan hoe ik in situaties verzeild ben geraakt en waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. Het proces is heel helend voor mij geweest.’

Het schrijverscollectief van Humanitas

Micky is ontzettend blij met de hulp die zij van Humanitas heeft gehad bij de totstandkoming van haar boek. Het schrijverscollectief van Humanitas bestaat uit 15 schrijvers, waaronder Florrie van der Kamp en Age de Jong. Mensen die dat willen, hebben de mogelijkheid om hun levensverhaal door een vrijwilliger te laten schrijven en te verwerken tot een levensboek. De schrijvers gaan naar mensen toe die een verhaal te vertellen hebben.

Schrijfster Florrie van der Kamp (links) en Micky Epema

Foto’s: Michel Schermer

Wil je meer informatie of wil je jezelf aanmelden als schrijver, neem dan contact op met Annemieke Schoen, coördinator van het schrijverscollectief levensboek van Humanitas Zaanstreek-Waterland (levensboek.zaanstreek@humanitas.nl).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *