Provinciale stemhulp: wolven, windmolens, A8-A9, Schiphol, Tata…

Orkaan-lezer Hans van Rhenen vond het maar niks, de provinciale kieswijzer Mijn Stem… De eerste vraag over referenda kon er wat hem betreft nog mee door, de tweede over fietspaden of autowegen raakte volgens hem ‘kant noch wal’ en bij de derde (“Is de wolf welkom in Noord-Holland?”) is hij er ‘acuut mee gestopt’.

Die van die wolf is een nogal rare (daar is de beslisruimte van de provincie erg klein), en in Noord-Holland zijn ook helemaal geen wolven gespot. In zo’n kieswijzer tellen echter alle zinnige vragen even zwaar als de onzinnige.

In deze wisselen de zinnige en onzinnige elkaar af. Er zitten vragen bij over de A8-A9, Schiphol, stikstof, woningbouw buitengebied (in het groen), Natura200-gebieden, sociale woningbouw, Tata, festivals en windmolens (zinnig) maar ook over de hoogte van de wegenbelasting (daar gaat de provincie niet over), een burgerberaad (nep-democratie) en bijvoorbeeld kerncentrales (is dat een optie binnen 4 jaar?).

Eerlijk is eerlijk: er zitten meer zinnige vragen dan onzinnige in de stemhulp. Hij is al een stuk beter dan de StemWijzer van de gemeenteraadsverkiezingen. Maar het zwakke punt blijft natuurlijk dat het gebaseerd is op wat partijen beloven. En niet op wat ze in de afgelopen jaren gedaan of gestemd hebben. Omdat bij elk onderdeel kort de standpunten van elke partij worden toegelicht kan je het natuurlijk ook gebruiken als stemhulp: selecteer alleen die punten die je belangrijk vindt en maak elke keer een screenshot van de partijen die je zelf acceptabel vindt. Voorbeeld hieronder.

Leuk weetje: of je nu op PVV of FvD stemt maakt meestal niet zoveel uit. Die hebben vrijwel overal dezelfde standpunten.

Doe zelf de Mijn Stem-kieswijzer.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • l. Boonstra

  De Provincie gaat misschien niet over de Wegenbelasting maar wel over de opcenten, dat wat je extra betaald naast dat vaste bedrag. En dat verschilt dus per Provincie.
  Wat mij verder zo verwonderde en het plaatje hierboven ook laat zien over het gemak om TATA te ruineren. Alles wat voor is bedoelt dus sluiten en laten produceren in Afrika of Azie en dan invoeren. Het is gezien de vuile grond natuurlijk wel een mooi plekje voor een Kerncentrale.

 • Cees Viergever

  Het is onzin ten top de verkiezingsprogramma’s. Je dingen wijs proberen te maken over waterstof o.a., terwijl er al voor miljarden aan infrastructuur in de grond is gestopt om dat mogelijk te maken. Het beleid gaan ze echt niet meer terug draaien, sws 80% of meer voor de komende 30 jaar ligt al vast. De politici kunnen alleen nog beslissen over details.

 • Bart Prins

  Een stelling als ‘Boerenbedrijven niet gedwongen uitkopen’ kun je beter verwoorden als ‘Boerenbedrijven gedwongen uitkopen’

  Dan bedoel je het omgekeerde. Hoop ik.

  Verder zou een toelichting bij een stelling ook wel handig zijn. Wist echt niet wat ik met deze stelling aanmoest. Als je vóór stemt, zou je er zomaar voor kunnen stemmen dat de provincie aktief Jboeren óngedwongen uitkoopt. Dat lijkt me ook weer niet de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *