Provincie stak 3 ton in ‘subsidieslurper’ House of Food: resultaat behaald

Voor de Stichting Zaanstreek First in Food, de initiatiefnemer van House of Food, heeft de gemeente Zaanstad cofinanciering aangevraagd bij de provincie Noord-Holland. In totaal stak de provincie bijna 3 ton in het mislukte project.

De Provincie heeft geen spijt van de subsidie: “De doelstelling van het project is (gedeeltelijk) behaald, alle activiteiten zijn uitgevoerd.”

Dit blijkt uit antwoorden op vragen van SP-Statenlid Anna de Groot. Zij stelde die vragen naar aanleiding van een artikel in De Orkaan over de € 2,1 miljoen aan subsidies die aan het project werden besteed.

Anna de GrootIn 2009 werd door de provincie een subsidie van maximaal € 300.000,- verleend aan Zaanstad voor House of Food. Uiteindelijk is € 244.685,67 uitgekeerd omdat de leerwerkfabriek niet doorging. Ook werd er een subsidie van € 50.000 voor marketing-, communicatie-, en kennistransferactiviteiten gegeven en voor een kennisdatabase voor de voedingsmiddelensector.

Omdat alle activiteiten zijn uitgevoerd, is de subsidie ook daadwerkelijk toegekend aldus de provincie:

“de doelstellingen van het project zijn gedeeltelijk behaald. De kook- en innovatiestudio, het foodlaboratorium en de netwerkruimte zijn gerealiseerd. De House of Food-functie in de Chocoladefabriek in Zaandam is gerealiseerd. Het beoogde fysieke resultaat (realisatie van economische infrastructuur) is hiermee behaald.”

Voor de doorstart van House of Food is er bij de provincie geen nieuwe subsidieaanvraag ingediend.

Een “kennisdatabase voor de voedingsmiddelensector” is overigens online onvindbaar.

Op site van de SP toont Anna de Groot zich verbolgen over de steun aan de “subsidieslurper”:

“De provincie had beter moeten onderzoeken of dit een haalbaar project zou zijn en niet voor de mooipraat moeten vallen. Nu is er belastinggeld verspild, waar ook andere dingen mee gedaan hadden kunnen worden. Eeuwig zonde!”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *