Wij telden tot dusver 19 kandidaten op de lijst voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 15 maart. Dat kunnen er meer worden, eind deze maand moeten de officiële lijsten worden ingediend.

Zeker verkiesbaar zijn (als we even alleen op de Zaanse kandidaten letten) Jeroen Olfhof en Johan Dessing, zij zijn lijsttrekker bij de PvdA en Forum voor Democratie. Ook kansrijk zijn Jaap Hollebeek (2e bij PvdD), Paul Laport (5e bij GroenLinks), Anneke Wezel (2e bij BBB) en Peter Van Haasen (4e bij PVV).

De verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben traditioneel een lage opkomst. Maar dat maakt ze niet minder belangrijk. De uitslag bepaalt hoe de Provincie bestuurd gaat worden en heeft ook indirect invloed op de landspolitiek omdat de samenstelling van de Eerste Kamer er door wordt bepaald.

De Zaanse kandidaten in Noord-Holland:

 • Bij GroenLinks staat Paul Laport (oud-gemeenteraadslid) op de 5e plek, Remco Doorn (Spijkerboor, oud-raadslid Wormerland) staat 18e.
 • Bij Forum voor Democratie is Zaandammer Johan Dessing opnieuw lijsttrekker (één van de weinige overblijvers van de vorige lichting).
 • Anna de Groot (SP-raadslid in Zaanstad) staat 6e bij de SP.
 • Bij de PvdD drie Zaankanters: op plek 2 staat Jaap Hollebeek uit Oostzaan, op 11 Stella Pieterson uit Zaandam (raadslid) en op de 12e positie Mar Hessels.
 • Bij de PVV is Peter Van Haasen nr. 4 (foto is zijn Twitter-account, zijn plan voor Noord-Holland voor de komende vier jaar: “Stuur de Kaag/Rutte rotzooi naar huis.” Raadslid Natasja Cornelisse (Zaanstad) staat 9e.
 • Gedeputeerde Jeroen Olfhof voert de lijst aan van de PvdA.
 • Bij D66 staat Ernst Debets op de 28e plek en de huidige gedeputeerde Ilse Zaal is lijstduwer (50e).
 • Julie van ‘t Veer (CDA) staat 37e bij haar partij, Marc Wit is 44e.
 • Bij de VVD is gedeputeerde Cees Loggen laatste (32e).
 • Bij DENK staan de beide raadsleden van Zaanstad Sebnem Pancar en Khaan Kük 5 en 6.
 • Bij de CU staat op plek 27 oud-steunfractielid André Schipper, op plek 30 staat Martin van der Steen (bestuurslid CU Zaanstad).

Volt heeft volgens ons geen Zaanse kandidaten en dat geldt ook voor FvD-afsplitsing JA21.

Bij BBB (Boeren!) stond Anneke Wezel uit Zaandam 2e (eerder was ze Eerste Kamerlid bij de SP). Via de reacties (kijk daar) kregen we door dat ze niet meer op de lijst zou staan, dat klopte: “ik stond inderdaad op de conceptlijst omdat iedereen die zich inzet voor een goede zaak steun verdient maar vanwege persoonlijke redenen (geen politieke) heb ik me teruggetrokken” meldt ze via de telefoon als we naar de gang van zaken informeren. Carola van Haften (Wijdewormer) en Ko Westeneng (Oostzaan) stonden 17e en 25e voor de boeren en burgers. Maar ook zij zijn verdwenen van de definitieve lijst.

Lijstduwers Loggen (VVD) en Zaal (D66) zijn nu gedeputeerde. En misschien willen ze dat wel weer worden. Maar gewoon Statenlid willen ze waarschijnlijk niet worden.

Op 30 januari moeten de definitieve lijsten worden ingediend. Op 15 maart zijn er ook nog verkiezingen voor het Waterschap.