Publiek Gedempte Gracht zakt voor verkeersexamen

Zondag 10 mei krijgen winkelende Zaankanters een tweede kans. Maar vandaag, zaterdag 9 mei, kregen veel bezoekers een dikke onvoldoende: het eenrichtingsverkeer op de Gedempte Gracht werd op grote schaal niet begrepen.

Woensdag werd de Gedempte Gracht eenrichtingsverkeer na de grote drukte van het vorige weekend waar de 1,5-meter-regel massaal overtreden werd. Maar ook nu ging het in veel gevallen mis.

We constateerden dat de borden toch niet door iedereen werden begrepen.

We leggen het nog een keer uit. Het bord boven (blauwe pijl) betekent dat je alleen vanaf die kant erin mag (eigenlijk alleen voor auto’s, maar de toelichting op het gele bord is ook bedoeld om te lezen… als je dat kan). Het bord onder (rood met witte balk) betekent dat je daar niet in mag,

gedempte gracht borden eenrichtingsverkeer 2

Foto Jan Beeldman

gedempte gracht borden eenrichtingsverkeer 3 copy

Foto zette Marjolein Lensink-Neijzing op Twitter, de balkjes zijn van ons.

Deel dit artikel:

28 reacties

 • Henk Brunt

  Het zou al en stuk duidelijker zijn als er onderbord was met de tekst dat er voor voetganges een voorkeur (verplichte) looproute geldt.

 • Loes Leurs

  De borden staan te hoog. Mensen kijken niet omhoog maar zijn gericht op etalages van winkels. Lopen er Boa’s? Dat lijkt mij noodzaak om he winkelend publiek te attenderen op de eenrichtingsroute

  • Bert Versteeg

   Misschien is het handiger om pijlen op de etalageruiten te plakken?
   De routes staan overal duidelijk aangegeven maar misschien denken de mensen dat de borden niet voor hen zijn.
   Misschien het woord “volg”vervangen door “loop”?
   Een 2e reden dat mensen verkeerd lopen is dat ze maling aan de regels hebben, voetgangers en (brom-,snor-) fietsers zijn de weggebruikers die de verkeersregels het meest aan hun laars lappen.
   Maar er is wetgeving voor,de boete voor het niet opvolgen van de regels m.b.t. eenrichtingsverkeer is € 140,- dus handhaving kan aan de bak!

 • Het rode bord met witte streep betekent: verboden voor voertuigen, rij-, trekdieren en vee. Voetgangers vallen daar volgens mij niet onder. Tenzij je die tot de categorie koopvee bestempelt, maar dat is volgens mij niet zoals de wet dat bedoelt.
  Zaandam zal toch met iets beters uit de kast moeten komen als men het wil regelen. Laat het anders maar over aan de bezoekers, die 1,5 meter uit elkaar moeten blijven.

 • Siem van Westen

  Misschien een hulpmiddel: grote gele pijlen op de straat, plus lagere borden!?

  • Bert Versteeg

   Lagere borden is geen optie want dan lopen de naar de etalages koekeloerende mensen met hun hoofd tegen de borden aan met als gevolg dat die de gemeente gaan aanklagen.

 • Er staan verkeersborden.
  Een voetganger is GEEN verkeersdeelnemer.

  • Anna de Rooy

   Verkeersles:

   Onder verkeersdeelnemers verstaan we alle mensen die, op welke manier dan ook, aan het verkeer deelnemen. Een grote groep verkeersdeelnemers bestaat uit weggebruikers; oftewel iedereen die gebruik maakt van de weg. De groep van weggebruikers kun je onderverdelen in twee groepen:

   voetgangers
   bestuurders

   Voetgangers
   Voetgangers zijn mensen die te voet aan het verkeer deelnemen. Dit kan bijvoorbeeld een wandelaar zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand die een fiets aan de hand heeft. Onder de groep van voetgangers vallen:

   Mensen die een (brom- of motor)fiets, kinderwagen of een klein voertuig zoals een kruiwagen aan de hand meevoeren.
   Mensen die op skeelers, een skateboard of bijvoorbeeld een step staan.
   Mensen die een gehandicaptenvoertuig besturen en zich begeven op de stoep of het voetpad (of oversteken van het ene voetpad naar het andere)

   • W.H. Schipper

    Leuk verhaal Anna de Rooy. Heel simpel had het ook gekund. Verkeersborden zijn bestemd voor bestuurders en voetgangers vallen daar niet onder. Publiek is dus niet fout, maar Zaanstad wel.

  • Bert Versteeg

   Jan, het klopt niet wat je zegt, er bestaan de verkeersborden C16 ( gesloten voor voetgangers) en G7 (VOETPAD) die zijn toch echt bestemd voor voetgangers.
   Een voetganger is wel degelijk een verkeersdeelnemer, het is alleen geen bestuurder.
   Ook de bestuurder van een gehandicaptenvoertuig dat zich op het trottoir of een voetgangersoversteekplaats bevind wordt gezien als een voetganger.

 • Jaap Meeuwsen

  Het is wel duidelijk dat ook de nuchtere Zaankanter alle regeltjes zo langzamerhand zat aan het worden is.
  Is ook niet zo vreemd natuurlijk, per 1 juni horeca open, dag later is nog niet zeker.
  Parkeerterreinen en skatebanen weer open, dag later,o nee, nog niet.
  Mondkapjes ja, mondkapjes nee, geen nut, wel nut, weten ze ook niet.
  Kapjes wel in het openbaar vervoer maar niet in de lesauto’s niet verplicht ?
  Kunnen we het nog volgen ?
  Zo ook met de gracht. Is wel zo dat het winkelend publiek door dit éénrichtings verkeer behoorlijk meer meters gaat maken ivm omlopen en dat lijkt me nou ook weer niet de bedoeling.
  Ook zal het niet zo zijn dat hierdoor het aantal voetgangers links en rechts gelijk verdeeld zal gaan worden.

 • roel sluis

  Sommige mensen hebben een bord voor hun kop !

 • Dick van den Dobbelsteen

  Wat is dat toch met die borden op de Gedempte gracht.
  Fietsparkeerverbod borden op de kop worden ook massaal genegeerd.
  Ondanks dat er wel eens boetes worden uitgedeeld.

 • Zoals hier al opgemerkt (en door mij op Twitter): het zijn de verkeerde borden. Deze kun je als voetganger normaal gesproken gewoon negeren, ze zijn bedoeld voor bestuurders van voertuigen.
  Plaats aan één kant het goede bord (verkeersbord C16 ‘Verboden voor voetgangers’ – rond, rode rand, voetganger), met eventueel op een onderbord: “ivm corona [eenrichtsverkeer]”. Dit is geen onwil van het publiek, maar geknutsel van de gemeente.

  • Dit is niet helemaal correct, als dit bord (C16) geplaatst was zou de gehele Gedempte Gracht verboden zijn voor voetgangers, dit bord houdt geen rekening met de richting waarin men zich verplaatst.

   • Strikt genomen heb je gelijk; er zijn geen eenrichtsverkeer-borden voor voetgangers. Door ze aan één kant te plaatsen bereik je vermoedelijk wel het beoogde doel. Een onderbord kan extra duidelijkheid bieden. Dit bord wordt ook wel gebruikt icm onderbord “voetgangers oversteken” – om dezelfde reden die je al noemt eigenlijk onzin, maar het werkt wel.
    Nu negeren mensen de borden, zoals uit de foto’s blijkt: ze zijn domweg niet voor ze bedoeld.

    • Wellicht zou aan de andere (inloop-)kant G7 (“voetpad”) geplaatst kunnen worden, om (ongeveer) het algemene voetgangersverbod op te heffen. Het blijft behelpen, maar er is geen echte oplossing.
     Mochten er door het verbodsbord minder mensen op de gracht gaan lopen, lijkt me dat nog altijd beter dan twee stromen tegen elkaar in – wat momenteel niet de bedoeling is.

 • Dick Marinus Sr

  Daar lopen dus veel lieden met een bord voor hun kop…

 • Zoals iedereen kan zien en de orkaan dus ook wij lopen nog voor het bord. En zijn voor het bord rechts af gegaan om op de juiste zijde van de gracht te gaan lopen. Langs de stoep naar rechts gaan is veel te smal dus achter het pand langs gelopen om naar de juiste kant te gaan. Maar daar zijn geen beelden van.

 • Jaap Meeuwsen

  Beste mensen, is het niet beter om zo langzamerhand te gaan stoppen met discussiëren of dit soort borden nou wel of niet rechtsgeldig zijn ?
  Geen één aanwijzing op straat te maken met corona is rechtsgeldig, ook al die geelzwarte linten, stickers op de tegels, pijlen enz niet.
  Wat betreft het éénrichtingsverkeer op de Gracht, ik geef het nog een maand of zo en dan is dat ook weer van de baan.
  We zien het ook in de media dat de corona-aandacht behoorlijk aan het afnemen is. Er komen eindelijk weer normale zaken aan bod en dat zegt wel iets.
  Nog wel even aandacht voor de kappers die weer open mogen : top !!! en
  de scholen : top !!! .
  Maar horen we Rutte nog hoe geweldig het zorgpersoneel en de leerkrachten het doen ( onze helden en dat zijn het ook, laten we dat vooral niet vergeten ! ) echter zelfs dat begint al een beetje naar de achtergrond te verdwijnen.
  Doen wij zelf ook aan mee hoor, staan we elke dag nog voor ze te klappen ?
  Maar zo gaan die dingen nu eenmaal.
  Laten we met z’n allen maar wel hopen dat Rutte en consorten ze niet vergeet wanneer dit allemaal achter de rug is maar enige twijfel is terecht vrees ik.

  Het wachten is op een mondkapjesplicht in de restaurants per 1 juni.
  Eet smakelijk !

 • hans van loo

  Wat hebben we toch een hoop deskundigen in dit land tijdens een dergelijke misère. De beste stuurlui….
  Maar inderdaad, bepaalde regels en besluiten zijn wel wat wonderlijk.
  Zoals het dragen van een mondkapje tijdens het zwemmen.
  En intussen zijn de coronadwergjes weer naar school. Verstandig ?

  • Jaap Meeuwsen

   Hans, ik ben geen viroloog en geen wetenschapper maar een gewone nuchtere Hollander met beide voetjes op de grond die alleen maar ziet hoe het eraan toegaat.

 • Wendy Kind

  En van die mobiele waarschuwingsinstallaties? Met een flikkerende pijl (in de goede richting)…, bruggetjes afsluiten. Maar goed, in feite moet het van onszelf komen he… Gezond verstand dus.

 • Marcel van Kampenhout

  Heerlijk, deze oeverloze discussie. Punt blijft, dat de Gemeente niet op voetgangers van toepassing zijnde verkeersborden heeft geplaatst. Zodoende kan geen BOA of politieagent hier handhaven.
  Vanmorgen zag ik dat er nu op de straat om de vijf meter een figuur werd gestempeld die een looprichting aangeeft en dat de meeste mensen dat advies ook opvolgen.
  Toch zonde van al dat werk met die borden.

 • Rob Hendriks

  Inderdaad geknutsel van de Gemeente met verkeersborden.
  Pijlen, stickers (nu ook in de trein) etc. zullen grotendeels worden genegeerd omdat mensen niet goed rondkijken (wel op hun iPhone).
  Als men echt eenrichtingsvoetgangersverkeer wil moet dat rigoureus met poortjes (zoals in het Openbaar vervoer) die aan één kant openkunnen. Dan nog zullen mensen tegen de stroom ingaan maar er niet uitkunnen. De volgende keer lopen ze netjes met de stroom mee!

  Het allerbeste is als mensen gewoon hun gezond verstand gebruiken. Dat scheelt ergernis en een hoop kosten voor al deze borden en al dat werk.

 • Ellen Kuiper

  Afgelopen donderdagmiddag was ik op de Gedempte Gracht waar inderdaad via witte gestempelde figuren op de straat, de looprichting prima wordt aangegeven.

  Ik heb me behoorlijk geërgerd dat er toch bijna een kwart van de mensen zich NIET aan dit loopadvies houden.
  Mijn fiets stond op de markt en ik moest naar het Kruidvat. Via de bruggetjes kan je prima oversteken voor een winkel waar je wil zijn, je moet alleen iets meer omlopen….

 • Agnes Kerkhoven

  Oeverloze discussie.
  Vele malen gelezen . Gezond verstand gebruiken.
  Maar dat hebben ze NIET.

 • Jaap Meeuwsen

  Gaat wellicht tijd worden dat we zachtjes aan gaan stoppen met dat gedoe met al die bordjes, stickers, pijltjes, regeltjes, plastc schermen, mondkapjes enz.
  Zag zelfs al ergens in een winkelstraat rotondetjes waar het publiek omheen moest lopen, men had geen idee hoe om en waarom maar het lijkt bijna een verborgencamera set. Ook wel weer lachen natuurlijk, is ook goed voor de mens maar we moeten er ook weer niet in door gaan slaan en dat is er nu wel aan de hand.

  Gewoon je verstand gebruiken en het is echt niet zo erg wanneer je eens een keer op één meter afstand langs iemand loopt hoor.

  Hoogleraar Vincent Icke wees terecht in een interview op de onhoudbaarheid van de anderhalvemeter-samenleving / het nieuwe-normaal , en daarin staat hij niet alleen :
  ” Er komt een moment dat we zullen moeten zeggen, we hebben ons best gedaan, maar we moeten het hierbij laten.
  Misschien valt het mee. Misschien komt er een vaccin, of een geneesmiddel ”

  Mensen houden dat niet veel langer vol, wij zijn daar als sociale dieren gewoon niet geschikt voor.
  Ook over effectiviteit van de anderhalve-meter regel wordt trouwens steeds meer getwijfeld.

  Het bedrijfsleven, en dat zijn niet alleen de grote jongens maar zeker ook de kleine middenstanders, zal snel weer op gang moeten komen want, hoewel we nog steeds zeggen dat onze gezondheid natuurlijk het belangrijkste is, we goed moeten beseffen dat goede gezondheidszorg alleen mogelijk is met een goed draaiende economie.
  De zorg zal toch betaald moeten worden en ook de overheidspot raakt al aardig leeg.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *