PvdA wil scooters weren van fietspad Wormerringdijk

Het fietspad onderlangs de dijk tussen Wormer en Oostknollendam is te smal, te onoverzichtelijk en te gevaarlijk om er fietsers, wandelaars en scooters toe te laten. Als het aan de PvdA ligt, worden in ieder geval scooters en brommers van het pad geweerd.

Monique Klootwijk en Kees-Jan Kindt van de PvdA hebben vragen aan B&W van Wormerland gesteld. Ze hebben ook advies ingewonnen van de Fietsersbond die het fietspad ook gevaarlijk vindt en de plannen steunt om brommers en scooters te weren.

Op vrijdagavond 16 juni kwamen een fietser en bestelscooter met elkaar in botsing op het fietspad langs de Wormerringdijk in Wormer. Toen de scooter de fiets wilde inhalen is de fietser met zijn stuur tegen de bak achterop de scooter gekomen en zwaar ten val gekomen, de fietser raakte daarbij ook buiten bewustzijn en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

‘Vragen om ongelukken’

Hans Leeuwenkamp van de PvdA schrijft dat de partij contact heeft opgenomen met de Fietsersbond.

“Volgens de Fietsersbond is het fietspad veel te smal voor gebruik door fietsers en wandelaars. Bovendien was het fietspad vooral in de bochten onoverzichtelijk vanwege de hoge begroeiing aan weerszijden van het fietspad. Daarnaast vindt de Fietsersbond dat het fietspad extra gevaarlijk is vanwege gemotoriseerde, elektrische en race-fietsen. Voeg daarbij het gebruik door wandelaars van het toch al smalle fietspad dan is dat vragen om ongelukken.”

De Fietsersbond vindt dat het fietspad alleen voor gewone fietsen toegankelijk zou moeten zijn. Scooters en brommers zouden van de Wormerringdijk gebruik moeten maken.

Rob Wolvers stelt namens de Fietsersbond dat het tweerichtingsverkeer-fietspad vanaf de Poelweg nu twee meter is en dat is veel te smal, “de per mei 2022 geactualiseerde minimumbreedte voor een tweerichtingsfietspad is 230 cm, zónder brom- en snorfietsers.”

“De Fietsersbond houdt vaak een wensbreedte aan van 400 cm voor een tweerichtingsbromfietspad. Naar de overtuiging van de Fietsersbond is het bedoelde tweerichtingsbromfietspad met een breedte van ongeveer 200 cm in elk geval veel te smal.”

Het verplaatsen van brom/snorfietsers naar de rijbaan is een goede optie volgens de Fietsersbond.

Lees ook: Fietser ernstig gewond bij aanrijding met scooter (16 juni 2023)

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht PvdA, vragen PvdA Wormerland, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Michel Schermer.

Deel dit artikel:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *