In de exitpolls van Ipsos is de PVV voorlopig de grootste partij geworden met 37 zetels. Dat zou betekenen dat PVV-fractieleider in Zaanstad Peter van Haasen in de Tweede Kamer komt. Hij staat 33e op de lijst. De PVV zag het aantal zetels meer dan verdubbelen.

De VVD is één van de grote verliezers van de verkiezingen, de partij ging van 34 naar 23 zetels als de exitpoll klopt. Dat betekent dat de Oostzaanse wethouder Rosemarijn Dral die 29e op de lijst van de VVD stond, vooralsnog niet in de Kamer komt.

UPDATE 23 november: Gisteravond was er sprake van 35 zetels voor de PVV. Vanmorgen was dat gestegen naar 37. Nog niet alle uitslagen zijn binnen.

Wel zeker van haar zetel is PvdA-politica Songül Mutluer (10e op de lijst) omdat de combinatie GL-PvdA van 17 naar 25 zetels steeg. Eylem Köseoglu die nr. 34 op de lijst stond, komt voorlopig niet in de Kamer.

Het is allemaal ‘voorlopig’ omdat de officiële uitslag nog niet bekend is. Bovendien kunnen de Kamerfracties nog van samenstelling veranderen als kandidaten toch niet in de Kamer willen of opschuiven naar een plek in de regering als de partij in het kabinet komt. Ook kunnen er in de komende vier jaar Kamerleden om andere redenen terugtreden.

Andere Zaankanters maken voorlopig geen kans op een plek in de Kamer.

In de serie over Zaanse kandidaten gaven we eerder deze maand Dral een goede kans, en Van Haasen zagen we niet in de Kamer komen op basis van de peilingen op dat moment. We zaten ernaast (en de peilingen dus ook).

Lees ook:

Door Piet Bakker. Bronnen: exitpolls Ipsos, eerder nieuws op De Orkaan. Foto van het Twitter/X-account van Peter van Haasen.