Afgelopen vrijdag werd bekend dat burgemeester Jan Hamming van Zaanstad als een van de weinige burgemeesters van Nederland de ‘Open brief van Nederlandse burgemeesters tegen opkomend antisemitisme’ niet wilde ondertekenen.

Peter van Haasen was verbaasd en hij schreef namens PVV Zaanstad een reactie. Die plaatsen wij 1:1


𝗢𝗽𝗲𝗻 𝗯𝗿𝗶𝗲𝗳 𝘃𝗮𝗻 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝘀 𝘁𝗲𝗴𝗲𝗻 𝗮𝗻𝘁𝗶𝘀𝗲𝗺𝗶𝘁𝗶𝘀𝗺𝗲

Zaandam had tijdens de Tweede Wereldoorlog een bedenkelijke reputatie met betrekking tot Joden; in 1942 werd het de eerste gemeente die Jodenvrij werd verklaard. Een prominente ‘vriend’ van de PVV, Erik Schaap, schreef in een van zijn online-artikelen dat de aanwezigheid van een antisemitische burgemeester en de nabijheid tot Amsterdam ongetwijfeld een grote rol hebben gespeeld.

Nu weten we dat de huidige burgemeester van Zaanstad beslist geen antisemitische gedachten heeft. Daarom waren we verrast dat Jan Hamming de open brief tegen antisemitisme niet ondertekende. Hij was niet de enige, maar wel de burgemeester van de grootste gemeente van de 13 gemeenten die weigerden.

Na de aanslag op Israël door de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober 2023, waarbij 1200 mannen, vrouwen en kinderen werden afgeslacht en 200 mensen werden ontvoerd, vroegen wij de burgemeester om de Israëlische vlag te hijsen op het gemeentehuis. Hij weigerde, wat leidde tot een ‘motie van treurnis’.

Bij elke ramp of oorlog lijkt men op het gemeentehuis snel een vlag te hijsen of de waterval in een speciaal kleurtje te belichten. Voor Israël is er echter minder enthousiasme.

Als verklaring kregen wij te horen dat hij zich onder druk gezet voelde om de ‘open brief’ te ondertekenen. Wat wij niet helemaal begrijpen, is waarom onze burgervader druk voelde; hij had ook enthousiast kunnen reageren op het initiatief.

Nu staan we in de week voor dodenherdenking en maken wij ons van de PVV ernstig zorgen over mogelijke verstoringen, ook in Zaanstad. Ook dat hebben we kenbaar gemaakt en vragen over gesteld. Of wij überhaupt antwoord zullen krijgen vóór de dodenherdenking is echter maar de vraag, gezien de burgemeester tot die dag op korte vakantie is.

We zouden nu van onze burgemeester Jan Hamming kunnen eisen dat hij deze week toch met een passend statement tegen het groeiende antisemitisme komt, maar om te voorkomen dat hij weer de hakken in het zand zet, zullen we dat niet doen.

Daarom, Dhr. Hamming, u heeft uw ruggengraat getoond. Maak spontaan gebruik van het moment en laat aan iedereen die het wel of niet wil horen weten dat u het groeiende antisemitisme in Nederland sterk veroordeelt. Dat u als burgemeester van Zaanstad en voorzitter van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland er alles aan zult doen om dit te bestrijden.

Opiniebijdrage Peter van Haasen Foto: Orkaan-archief ’22