331 van de 342 burgemeesters van Nederland hebben de ‘Open brief van Nederlandse burgemeesters tegen opkomend antisemitisme’ ondertekend. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad is één van de weinige burgemeesters die niet tekende.

Dat deed hij – en we citeren hier even de NOS -, omdat hij “voor vrede en veiligheid voor alle mensen” wil pleiten en verbinding wil zoeken “met iedere inwoner”. Waarom hij door het ondertekenen van die brief het verbinding zoeken “met iedere inwoner” op de proef zou stellen is niet geheel duidelijk.

Wat staat er eigenlijk in de brief?

Er wordt in geconstateerd dat het “aantal antisemitische incidenten nog meer toegenomen” is door de oorlog in Gaza:

“Het recent opgelaaide antisemitisme houdt verband met de geweldsexplosie in het Midden- Oosten. Wij hebben met afschuw de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober gadegeslagen. Wij gruwen van de gigantische aantallen burgerdoden in Gaza. Kritiek op de Israëlische regering is geen antisemitisme. Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar. Wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, maar wij accepteren geen antisemitisme.

We vragen onze medeburgers om geen leuzen te gebruiken die anderen kwetsen en intimideren. Om geen ongepaste vergelijkingen met de Holocaust of het nazisme te maken die overlevenden intens veel pijn doen.

Nederlandse steden en dorpen vele vrijwilligers bezig met de voorbereidingen voor het herdenken van onze doden op vier mei en het vieren van onze vrijheid op vijf mei. Wij roepen al onze inwoners op om respect te hebben voor die belangrijke en waardevolle traditie.”

De burgemeesters van Oostzaan (Marvin Polak) en Wormerland (Judith Michel – de Jong) tekenden wel.

Lees hier zelf de brief op de website van de gemeente Amsterdam.

Door Piet Bakker. Bronnen: NOS, website Amsterdam, foto: hakenkruis aangebracht in portiek in 2021 in Westerwatering.