Luifelleed aan de Zaanbocht – update

Wij citeren eerst even Facebook Wormerveer die op 4 juni verslag deed van de jaarmarkt op de Zaanbocht: “Burgemeester Jan Hamming kwam speciaal naar Hotel Huis Te Zaanen om het terras aan de Zaan met de nieuwe overkapping te openen.”

Die officiële opening door de burgemeester heeft niet kunnen voorkomen dat Zaanstad op 25 juli, zes weken later, Leyla Rijkhoff van Huis Te Zaanen meldde dat de luifel weg moest: de vergunning was geweigerd.

Rijkhoff zegt tegen De Orkaan dat de vergunning voor het plaatsen van de luifel begin dit jaar al was aangevraagd en dat Zaanstad akkoord was gegaan met de overkapping, “ze wilden alleen nog iets weten over de kleur en het patroon van de stof.”

Een luifel was de enige manier om het terras effectief te overkappen, “parasols waaien weg en als je ze verankert gaan ze kapot. Dan kan je ze twee keer per jaar vervangen.” De overkapping, een “tijdelijke stretchtent t.b.v. windbestendige schaduw op terras op de locatie Zaanweg 93″ aldus de officiële bekendmaking, zou van half april tot 1 oktober blijven staan.”

Rijkhoff: “het is nu nog maar twee maanden, en in maart 2024 vervallen alle vergunningen, alleen Happy Döner heeft een permanente vergunning. Ook zijn vanaf dat moment terrasjes aan de gevel niet meer toegestaan. Waarom nu al die bureaucratie voor twee maanden?” Rijkhoff heeft overigens bezwaar aangetekend tegen de weigering. Ze heeft voor € 5.500 de luifel gekocht, “en het geld groeit ons ook niet op de rug.”

De weigeringsgrond van Zaanstad is volgens Rijkhoff dat door de overkapping het beeld van de Zaanbocht verandert en de kade niet meer openbaar toegankelijk is.

Dat burgemeester Hamming een terras opent dat nu plotseling wordt geweigerd vindt Leyla Rijkhoff nogal merkwaardig, “maar ja, Hamming is nu tot begin september op vakantie.”

Uit de stukken blijkt overigens dat volgens Zaanstad de vergunning niet begin dit jaar is binnengekomen maar pas op 7 april van dit jaar. Die aanvraag heeft Zaanstad overigens pas op 8 juni gepubliceerd. Dat is pikant omdat dat meer dan 8 weken na ontvangst is geweest. De gemeente is verplicht om binnen 8 weken te beslissen, anders wordt de vergunning automatisch verlengd. Daar kan de gemeente alleen onderuit als ze een verlenging met 6 weken van de beslistermijn aanvragen. Dat hebben ze niet binnen die 8 weken gedaan, maar pas op 12 juni, pas na zo’n 10 weken. Als Zaanstad dan uiteindelijk op 25 juli weigert – meer dan 15 weken na de aanvraag (en niet na de verplichte 14 weken – 8 plus 6). Opnieuw lijkt het erop dat de wettelijk periode door Zaanstad is overschreden (zie onder).


UPDATE 1 Augustus 2023: Zaanstad stelt dat de aanvraag in beginsel is gedaan op 7 april maar toen bleek dat de aanvraag niet compleet was moest het verzoek worden aangevuld. Pas toen is die aanvraag gepubliceerd.

De Orkaan: volgens de Algemene wet bestuursrecht (4.15) kan de gemeente inderdaad de looptijd opschorten zolang de aanvraag niet compleet is. Onze conclusie dat de termijn overschreden is klopte dus niet.

Zaanstad: “De afstemming met de burgemeester is niet goed gegaan. Dit is een vervelende samenloop van omstandigheden geweest omdat het zou kunnen dat dit onterecht verkeerde verwachtingen heeft gewekt. (Overigens was aanvrager op de hoogte van het feit dat nog niet alle vergunningen op orde waren). Als dit intern goed was nagegaan had de burgemeester de opening van de luifel niet verricht.”

Boven en onder: burgemeester Hamming opent het ‘geweigerde’ terras met luifel.

Door Piet Bakker. Bronnen: interview Leyla Rijkhoff; aangevraagde, verlengde en geweigerde omgevingsvergunning, Facebook Wormerveer. Foto: Facebook Wormerveer.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Peter van de Werken

  Stel je eens voor dat het gezellig wordt langs de Zaan..

  • ja, gezelligheid moeten wij in de Zaanstreek niet hebben, we zijn een serieus hardwerkend volk en gezelligheid is niet aan ons besteed.
   Terrasjes mogen straks helemaal niet meer omdat het dan niet openbaar toegankelijk is, maar met de kliko’s op de straat is het allemaal wel toegankelijk? Op een klikoleegdag kun je nergens met een rollator of rolstoel langs, laten ze dat eerst eens oplossen in plaats van dit gemuggenzift.

 • Theo vis

  Wat een trieste bedoening ! De gemeente Zaanstad moet Juist de Zaanbocht de gelegenheid geven om het zo gezellig mogelijk te maken het is een pracht stukje Wormerveer!
  Daar moet de gemeente Zaanstad juist de horeca
  Ondernemers steunen en niet dwars gaan leggen
  Om een overkapping , onvoorstelbaar kort door de bocht ! Waar ik mij persoonlijk aan erger is het fietsen op het trottoir laten zich daar een druk over maken ! Veel belangrijker dan dit kortzichtige beleid

 • Jaap Meeuwsen

  Vergunningen, vergunningen, vergunningen…..nog even en je moet een vergunning aanvragen om je ramen te mogen lappen of een buitenlampje op te hangen ?
  Hoeveel mensen zullen er in vredesnaam bij Zaanstad werken die dit soort onzin bedenken en uitvoeren ?

 • Jaap Rozekrans

  Beetje vreemd. Burgemeester die het opent en een ambtenaar die alle termijnen overschrijdt en vergunning weigert. Lijkt me iets voor de rechter.

 • Jaap Bakker

  Het open en openbare karakter verdwijnt als hier overal terrassen komen.
  En zo gezellig is het nou ook weer niet met de voorbijrijdende auto,s en brommers.
  Eigenlijk wordt er dan een onveilige situatie gecreëerd, overstekende obers enz.
  Sluit dan de zaanbocht af voor auto verkeer en maak er een prachtige boulevard van met een geweldig uitzicht

  • Marie Louise de Klever

   Dat is niet eens zo’n gek idee. Klinkt prachtig!

  • Sonja puhl

   Prachtig idee.

  • Jan Betlem

   Goed idee, tot 11 uur bevoorrading winkelier en andere zaken vanaf die tijd alleen fietsers en wandelaars tot 19.00 uur.

  • Barry Bak

   Dit roep ik al jaren. De zaanbocht zou een prachtige met horeca gevulde boulevard kunnen zijn en een alternatief voor de doodsaaie dam in Zaandam.
   En auto vrij dan natuurlijk.

  • Leylâ Rijkhoff

   een deel van de winkeliers wilt dit niet en valt ook iets voor te zeggen. terras was er natuurlijk al dus de situatie met het verkeer was al een probleem. er wordt ook wel enorm hard gereden en scooters en fietsers rijden ook gewoon op de stoep wat ik nog steeds ook behoorlijk bijzonder vind.

 • Jos Blomkwist

  Als we er nou eens gewoon Traanstad van maken. Dan dienen we het verleden, van de Walvistraan, waar we in de Zaan groot van zijn geworden en we dienen de huidige tijd waar ons gemeentebestuur ons continue tot tranen toe beroert. Ik ga voor Traanstad, wie volgt????

 • Paul Wendt

  Hier zijn natuurlijk geen woorden voor. Als oud Wormerveerder herinner ik mij de Zaanbocht aan de treinen die daar stonden opgesteld. Die treinen reden vanaf de Zaanbocht achter de huizen van de Esdoornlaan naar het treinemplacement aan de Provincialeweg. Het was gewoon een industrieterrein toentertijd. Alles ging over het spoor naar de Zaanbocht om per schip verder te gaan of andersom. Maar dat was lang geleden. Vele decennia later prachtige initiatieven om het wat op te leuken daar in de Zaanbocht. En dan krijg je dit. Ambtenarij ten top. Wellicht is het idee om de terrassen te plaatsen op dekschuiten. Dekschuiten horen bij het “straatbeeld” van toen en mogen daar aanmeren. Alles om de boel daar op te leuken zou je moeten omarmen.

 • hans van rheenen

  Gemeente Zaanstad, ècht gezellie …

  Toch logisch dat een Zaanse burgemeester gek van de chaos in eigen huis wordt, toch?

  Voor een beetje griffier geldt hetzelfde, of is er inmiddels eindelijk weer een èchte.

  Ik telde onlangs 40 vacatures bij de gemeente … waar zoveel gezellige collega’s zijn?!

 • Wellicht gaat de gemeente dure externe adviseurs inhuren om ook dit heikele probleem in goede banen te leiden. Anders kan men altijd nog de ondernemer in kwestie kapot procederen.

 • Helen Clerc

  Nee een knalrode Dixie en een bouwkeet in de Zaanbocht bij de picknicktafels wel goedkeuring geven. Begrijp er werkelijk niks van!

 • Joke Havik

  Jaja stel je eens voor dat het te gezellig gaat worden in de Zaanbocht in Wormerveer.
  Zaanstad is waanstad geworden en misschien ook wel traanstad. Te treurig voor woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *