Op zaterdag 30 december is Huis te Zaanen voor het laatst open. Daarna sluit Leyla Rijkhoff definitief de deuren aan de Zaanweg 93 in Wormerveer.  

In juli 2022 opende Leyla ‘Wijn te Zaanen’. De oude feestzaal en het restaurant aan de rechterzijde van het pand werden verbouwd en in gebruik genomen. Daarmee werd Huis te Zaanen, een begrip en monumentaal pand, weer terug op de kaart gezet.

Helaas werd op 17 november 2022 de loods aan de Industrieweg getroffen door een brand. De loods brandde volledig af, waarbij de complete voorraad vlak voor de feestdagen verloren ging. De verzekering keerde een deel uit van de schade en er werd een crowdfundingsactie opgestart. Leyla draaide er niet omheen dat het heel moeilijk voor haar was.

Dit jaar volgde er nog meer tegenslag. Er werd een objectvergunning verleend voor de overkapping voor het terras aan de Zaan, maar geen omgevingsvergunning. Daarom moest de overkapping – een strechtent – afgelopen week worden weggehaald. Dit terwijl burgemeester Jan Hamming deze zomer tijdens de braderie het terras nog feestelijk opende. Opnieuw een flinke domper voor de hardwerkende onderneemster.

Leyla heeft moeten besluiten dat het niet meer mogelijk is om Huis te Zaanen langer op te houden. Tot en met zaterdag 30 december kan iedereen nog langs gaan om wat te eten of een wijntje (of biertje) te drinken. Daarna blijven de deuren helaas gesloten.

De wijnwinkel Rijkhoff Wijnen, eveneens aan de Zaanweg (118) blijft geopend.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Leyla Rijkhof en eerdere berichtgeving op De Orkaan, Foto: Michel Schermer