Burgemeester Jan Hamming is officieel herbenoemd als burgemeester van Zaanstad. Dat gebeurde eerst door de Commissaris van de Koning op het Provinciehuis in Haarlem. Tijdens de raadsvergadering van Zaanstad werd het nog eventjes dunnetjes overgedaan.

Hamming gaat het de komende zes jaar wel een beetje anders aanpakken: “minder in het stadhuis, meer in de gemeente”. Hij gaat minstens twee dagen per week “de straat op” om met bewoners en ondernemers te praten.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Menno de Haas (ROSA) zei ter gelegenheid van de herbenoeming: “Als burgemeester sta je boven de partijen maar als mens tussen ons en de bewoners.” Volgens De Haas was dat “aardig gelukt de afgelopen jaren.” De commissie had zich nog wel even ongerust gemaakt of “Jan het wel zou zien zitten met de soms dwarse Zaankanters.” Maar dat was dus een onterechte angst. De Haas: “Je bent hier nog niet klaar. En ik ben blij dat we nog even samen verder mogen.”

Hamming zei “met dankbaarheid en enthousiasme de benoeming te aanvaarden”. Hij dankte de raad dat ze het mogelijk heeft gemaakt dat hij aan het eind van de eerste periode ‘even afstand kon nemen’. “Dat heeft ons enorm goed gedaan. We hebben opnieuw ontdekt dat de liefde alles overwint en versterkt.” Hamming heeft zijn verlengde reces “doorgebracht in een mindset van harmonie, in een cultuur van positivisme.” En die mindset, een cultuur van ‘samen mogelijk maken’ wil hij ook in de gemeente uitdragen.

Zelf kijken kan hier, in de video begint het na ongeveer 15 minuten.

Door Piet Bakker. Bron: raad Zaanstad. Foto is screenshot uit video.