De gemeenteraad wil opkoopbescherming voor woningen zodat eigenaren niet zonder vergunning een net aangekocht pand kunnen verhuren.

De gemeente onderzoekt zo’n regeling – die sinds dit jaar mogelijk is – maar wil deze pas in 2023 invoeren. De raad verzocht wethouder Songül Mutluer de regeling dit jaar al in te voeren.

In de unaniem aanvaarde motie, ingediend door Marc Wit (CDA), Peter van Haasen (PVV) en Sebnem Pancar (DENK) wordt de gemeente opgeroepen de regeling “in heel Zaanstad of in een aantal wijken door te voeren.” De indieners denken daarbij vooral aan Westerwatering, de Russische Buurt en Poelenburg Peldersveld.

De indieners schrijven dat 2019 en 2020 ongeveer 280 Zaanse woningen door beleggers zijn opgekocht.

Alle fracties waren voor een versnelling, maar wethouder Mutluer hield een slag om de arm: er moet wel budget zijn (ongeveer € 100.000) en capaciteit. Dat laatste lijkt het grootste probleem. De wethouder gaf aan dat het zeker 4 tot 6 maanden duurt voordat iets onder normale omstandigheden ka worden ingevoerd. Maar de omstandigheden in Zaanstad zijn verre van normaal. Deze maand kondigde Zaanstad dat het bestuurlijk apparaat de werkdruk niet meer aankan en een aantal activiteiten ‘on hold’ heeft gezet. Versnelling van beleid lijkt daarmee vrijwel kansloos.

Foto boven (De Orkaan): bedrijfspand Hogendijk, verkocht om er appartementen in te maken. Onder (De Orkaan): studio te huur, hoek Czaar Peterstraat / Czarinastraat.