Raad Zaanstad nu helemaal virtueel

Digitaal vergaderen deden ze al bij de gemeenteraad van Zaanstad, maar vanavond worden er ook op afstand besluiten genomen en als het nodig is wordt er ook vanuit huis gestemd.

Begin april werd een noodwet van kracht waardoor virtueel (op afstand) vergaderen (en besluiten nemen) mogelijk werd.

De raadsleden zitten thuis, de burgemeester die de vergadering voorziet, is op het stadhuis. De raadsvergadering is online live te volgen voor pers en publiek.

Griffier Jorrit Jongbloed legt uit hoe het in z’n werk gaat bij het stemmen:

“De spoedwet digitale besluitvorming zegt dat raadsleden ‘zichtbaar en hoorbaar herkenbaar in beeld moeten zijn’. Als er gestemd wordt, gebeurt dat hoofdelijk, elk raadslid wordt individueel gevraagd naar zijn of haar stem.

We streven ernaar om vanaf 1 juni weer fysiek te vergaderen. Misschien lukt dat al bij de vergadering van 28 mei. Maar de raadszaal zal dan aangepast moeten worden.”

Er hoeft niet gestemd te worden tijdens een raadsvergadering maar dat zal vanavond waarschijnlijk wel gebeuren bij de ‘motie vreemd’ (over bescherming van zorgmedewerkers van de POV en PVV) en misschien bij de APV (messenverbod). Ook wordt er gestemd over de Kadernota 2021 recreatieschap Twiske-Waterland, de plannen voor het Blok in Krommenie. De avond begint met een ‘vragenuurtje’ waar vragen van PVV over de markt worden gesteld.

In Oostzaan werd maandag al digitaal vergaderd door de gemeenteraad. In Wormerland staan geen digitale raadsvergaderingen op het programma.

Foto boven: screenshots van digitale commissievergaderingen (Zaanstad Beraad). Onder: burgemeester Meerhof tijdens de afstands-raad in Oostzaan van maandag 20 april.

meerhof digitsaal

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *