Randall D. vrijgesproken van moord op Lucas Boom, maar krijgt 29,5 jaar voor vergismoord

De rechtbank in Amsterdam heeft Randall D. vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Lucas Boom in 2015 in Zaandam wegens onvoldoende bewijs. De verklaringen van twee anonieme getuigen werden als ontoereikend beschouwd om tot een veroordeling te komen. De Orkaan was bij de uitspraak aanwezig.

Er werd vandaag uitspraak gedaan in drie zaken. In de zaak rondom de vergismoord heeft de rechtbank Randall D. veroordeeld tot 29 jaar en zes maanden gevangenisstraf, terwijl medeverdachte Emylio G. een levenslange gevangenisstraf heeft gekregen vanwege de betrokkenheid bij een vergismoord op een 17-jarige Amsterdamse stagiair en twee pogingen daartoe. D. krijgt geen levenslang, omdat hij volgens de rechtbank een beperkter strafblad had dan zijn medeverdachte.

Bij de uitspraak in de moordzaak van Siegmar Flaneur werden ze eveneens vrijgesproken, omdat de verklaringen van twee anonieme getuigen opnieuw onvoldoende waren om tot een veroordeling te komen. Randall D. en Emylio G. waren beide afwezig tijdens de uitspraak.

Vrijspraak

Randall. D wordt dus vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Lucas Boom. Hij wordt wel veroordeeld voor vuurwapenbezit. Emylio G. was geen verdachte in deze zaak. Op 9 juni 2015 werd de toen 43-jarige beroepscrimineel Lucas Boom doodgeschoten in de J. Kruijverstraat in Westerwatering in Zaandam. Het gebeurde bij het schoolplein van basisscholen Het Baken, De Rietvink en Het Eiland. Groep 5 van De Rietvink speelde op het moment van de aanslag buiten. Boom was een vertrouweling van Willem Holleeder. Hij was al veroordeeld voor cocaïnehandel en werd verdacht van moord.

De aanslag heeft grote impact gehad op kinderen, ouders en leerkrachten. Kinderen zagen de rennende schutters terwijl leerkrachten kinderen uit veiligheidsoverwegingen op de grond lieten zitten. Boom werd in de auto voor het schoolplein beschoten en slaagde er nog in om weg te lopen. Hij werd daarna door een man met een Kalasjnikov achtervolgd die hem opnieuw onder vuur nam. Bij het incident vielen minstens tien schoten. Er zouden meerdere schutters zijn gesignaleerd die eerst vanuit een busje Boom onder vuur namen. In Amsterdam-Noord werd aan het eind van die middag de uitgebrande vluchtauto aangetroffen. Alleen tegen D. was voldoende bewijs om hem voor de rechtbank te brengen.

Vergismoord

In de avond van 26 januari drongen D. en G. gewapend het buurthuis Dock op Wittenburg in Amsterdam binnen, waar het slachtoffer Mohamed Bouchikhi in 2018 als stagiair werkzaam was. De zeventienjarige jongen werd per vergissing aangezien voor een andere aanwezige in het buurthuis, waardoor hij onbedoeld slachtoffer werd. Naast hem raakten nog twee anderen zwaargewond, wat door de rechtbank wordt beschouwd als pogingen tot moord. De rechtbank vindt dat het handelen van D. en G.:

“blijk geeft van een ongekende koelbloedigheid en meedogenloosheid.”

Randall D. is vanaf zijn achttiende regelmatig veroordeeld voor o.a. vuurwapenbezit, opiumhandel en diverse vermogens- en geweldsdelicten.

Lees ook: Liquidatie bij school Kruijverstraat Zaandam

Opsporing Verzocht besteedde drie keer aandacht aan de liquidatie op Lucas Boom.

10 juni 2015
24 juni 2015
16 september 2015

Door: Nick Boeske/ Orkaan-dossier

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *