‘Alleen papier-vretende tijgers kunnen nog een evenement organiseren in Zaanstad,’ zegt een van de aanwezigen in het stadhuis.

Burgemeester Jan Hamming en wethouder Wessel Breunesse ontvingen afgelopen 8 april zo’n dertig Zaanse organisatoren van evenementen. Zaanstad wil het voor evenementenorganisatoren makkelijker maken door obstakels weg te nemen. Tijdens de bijeenkomst werden de uitkomsten van het onderzoek ‘Mogelijk maken van evenementen’ gepresenteerd. 

Het evenementenbeleid aan de Zaan ligt onder vuur. Meerdere feesten als BouleVaart en de Kinderboekenmarkt sneuvelden, omdat ze gedemotiveerd zijn door de regeldruk.

Diverse organisatoren die bij de presentatie aanwezig waren, waren na afloop te spreken over de opgenomen conclusies en aanbevelingen. 

Extern bureau (Event Safety Institute/ESI) pleitte onder meer voor verhoogde capaciteit op de afdeling vergunningen, het mogelijk maken van meerjarige vergunningen, meer geld ter beschikking stellen en het vereenvoudigen van de aanvragen.

Een rapport dat wij vanzelfsprekend graag in willen zien. Maar, na meerdere verzoeken, blijkt dat een brug te ver. 

De woordvoerder van wethouder Breunesse meldde dat wij het onderzoek nog niet mogen krijgen omdat het: 

‘concept advies is eerst uitgebracht aan het college en gaat na bespreking naar de raad met een keurige brief en de stukken erbij.’ 

Het komt ons vreemd voor dat het rapport van ESI eerst gepresenteerd is aan belanghebbende organisatoren en daarna pas wordt gedeeld met de raad. Een aanwezige organisator van evenementen meent te weten waardoor dat komt:

‘Er staan zaken tussen de aanbevelingen waar de gemeente niet blij mee zal zijn. Zo meldde wethouder Breunesse dat Zaanstad een beleidsarme gemeente is, terwijl het rapport juist wijst op het belang van degelijk beleid.’

Afgelopen februari stelden Hans Kuyper (ROSA) en Eylem Köseoglu (PvdA) vragen over de stand van zaken rond de aanpassingen van het evenementenbeleid. Het tweetal was niet op de hoogte van het rapport. 

Wanneer het rapport wel bekend gemaakt gaat worden is niet bekend.

Door: Dorine Kat