Reactie Oostzaan op conflict De Zinger-Coenraadts

Vanavond zette de gemeente Oostzaan online over het conflict tussen Ruud de Zinger en de familie Coenraadts.

Dat conflict gaat over de permanent in aanbouw zijnde woning van De Zinger die volgens hem niet gebouwd kan worden vanwege de tegenwerking van zijn buren, de familie Coenraadts.

Die op hun beurt beschuldigen De Zinger van intimidatie, bedreiging en pesterijen. Rijdende Rechter Frank Visser ging hierin mee door De Zinger volledig in het ongelijk te stellen: hij mocht zich niet meer in of in de nabijheid van het huis ophouden.

In de uitzending (die De Zinger tevergeefs heeft geprobeerd tegen te houden via een kort geding) werd ook stevige kritiek uitgeoefend op de Gemeente die het conflict op z’n beloop zou hebben gehouden en niet aanwezig wilde zijn bij de tv-uitzending.

Hieronder de volledige verklaring die online is gezet.

Reactie college op zorgen naar aanleiding van uitzending ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’

Naar aanleiding van het programma ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’ op 14 november hebben meerdere inwoners hun zorgen geuit over het burenconflict tussen de heer De Zinger en de familie Coenraadts. Het college van B&W trekt zich deze zorgen aan. Met onderstaand bericht reageren burgemeester Rob Meerhof en wethouder Joop Klinkhamer op de commotie die is ontstaan.

Meerdere bemiddelingspogingen door gemeente
De gemeente Oostzaan is op de hoogte van verschillende zaken die spelen tussen de heer De Zinger en de familie Coenraadts. Als college vinden we het uiteraard belangrijk om dit conflict uit de wereld de wereld te helpen.

De gemeente heeft in principe alleen een verantwoordelijkheid om in te grijpen als het gaat om het bewaken en handhaven van de gemeentelijke wetten en regels, maar niet wanneer er een conflict is tussen personen onderling. In dat geval is het een privaatrechtelijke kwestie en dat is het domein van een rechter.

Naast de wettelijk verplichte inspanningen om het conflict op te lossen (bouwvergunningen, handhavingsprocedures) heeft de gemeente echter op verschillende manieren geprobeerd te bemiddelen in de ruzie. Toen alle ‘eigen’ mogelijkheden niet tot een oplossing leidden, hebben wij besloten om ons te wenden tot een onafhankelijke en professionele mediator. Ons doel hierbij was om beide partijen te helpen zoeken naar een bevredigende oplossing. Geheel gefinancierd door de gemeente onder de voorwaarde dat partijen zich hieraan zouden verbinden. Helaas is het mediation traject eind 2014 voortijdig beëindigd door een van de partijen.

Geen rol voor gemeente in rechtszaak
In het programma ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’ stelt Mr. Visser dat de gemeente Oostzaan afwezig was uit angst voor ‘slechte PR’. De gemeente heeft overwogen om de zitting bij te wonen, maar omdat het hier om een privaatrechtelijke kwestie gaat, is geconcludeerd dat de gemeente hier geen rol in heeft. Dit is voorafgaand aan de uitzending aan de programmamakers gemeld. De bewering van Mr. Visser dat de gemeente bang zou zijn voor ‘slechte PR’ klopt dus niet. Dit hebben de gemeentelijke woordvoerders niet tegen de programmamakers gezegd.

We blijven ontwikkelingen volgen
Als college, als burgemeester en wethouders vinden wij het allereerst op menselijk vlak een drama. Het is diep treurig dat buren al zoveel jaar met elkaar in conflict zijn. De gemeente is altijd bereid een bijdrage te leveren aan het oplossen van dit geschil, wanneer beide partijen hier voor open staan.

Burgemeester Rob Meerhof
Wethouder Joop Klinkhamer

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Peter Brouwer

  De gemeente Oostzaan is zeker partij in deze zaak. De gemeente had zich al eerder in de kwestie gemengd. De Zinger moest de gemeente 23000 euro betalen, wat hij van de gemeente in termijnen van 75 euro per maand mocht doen. Dat zou 306 maanden en een beetje zijn. Dat zou beteken dat de gemeente Oostzaan akkoord gaat met een afbetaling van meer dan 25 jaar. Logisch dat Mr. Frank Visser dan concludeert dat de gemeente afwezig is vanwege PR schade. Ik zou me ook rot schamen als ik de verantwoordelijke was van de gemeente. De gemeente had ook veel eerder in kunnen grijpen omtrent de overlast. Wie wil er nou een bouwval in je gemeente waar het wemelt van ongedierte. Het krot van de Zinger is het Centerparcs voor ratten. Dus de verklaring van de gemeente Oostzaan zie ik als een ambtelijk lulverhaal om onschuldig over te komen.

 • Rob

  Aan elk verhaal zitten 2 kanten. Hieronder een artikel uit het NHD. Volgens GL Oostzaan wordt De Zinger ook tegengewerkt door de gemeente.

  http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article28755395.ece/GroenLinks-Oostzaan-neemt-het-op-voor-gekke-buurman-video_?lref=SL_5

  OOSTZAAN – Oud-raadslid Marja van der Pol van GroenLinks Oostzaan neemt het op voor Ruud de Zinger, die maandagavond door televisierechter Mr. Frank Visser een gebiedsverbod kreeg opgelegd.

  Door Willemien Schenkeveld w.schenkeveld@hollandmediacombinatie.nl – 15-11-2016, 19:12 (Update 17-11-2016, 11:00)
  ,,Ik heb diep medelijden met De Zinger. Hij wordt al jaren tegengewerkt’’, zegt Marja van der Pol. Zij verdiepte zich als raadslid in 2013 uitgebreid in de zaak, samen met huidig raadslid Arjen Ronner, die ziek in bed ligt en daarom naar haar verwijst.

  In de SBS6-uitzending van maandag komt De Zinger naar voren als een ’gekke’ man, die meent dat zijn buren via ondergrondse sproeiers zijn perceel onder water zetten.

  Hij hoopte via SBS6-televisierechter Mr. Frank Visser gerechtigheid te krijgen. In plaats daarvan kreeg hij een omgevingsverbod, omdat hij de buren van zijn eeuwig-in-verbouwing-zijnde-huis aan het Zuideinde voortdurend treitert. Hij mag er daarom nooit meer komen, op straffe van 1000 euro dwangsom per keer.

  ,,Natuurlijk keur ik de manier waarop hij zich gedraagt hartstikke af’’, zegt Van der Pol. Maar de klachten van De Zinger zijn volgens haar geen onzin. ,,Hij is niet gek, hooguit gek gemáákt.’’

  Gelijke monniken

  Zo is er volgens haar wel degelijk sprake van wateroverlast. ,,Wij hebben het in 2013 zelf tijdens een werkbezoek geconstateerd. Zijn buren Coenraadts hebben hun perceel (lang geleden, red.) enorm opgehoogd, en daar kan hij nooit meer tegenop verhogen. Ik geloof heus wel dat de buren hebben geprobeerd de wateroverlast te beperken. Maar die ís er wel.’’

  Ook vindt ze dat er sprake is van ongelijkheid als het gaat om wat de beide buren mogen bouwen. ,,Het is niet gelijke monniken gelijke kappen. Kijk, ik ken mevrouw Coenraadts, ik vind haar echt heel sympathiek. Maar het is nu eenmaal zo: zij kunnen dure advocaten betalen, hij moet het via rechtsbijstand doen.’’

  Puinzooi

  ,,Bij zijn buren is een gigantisch bijgebouw gelegaliseerd dat niet aan de regels voldeed, bij hem wordt niets gelegaliseerd’’, zegt Van der Pol. ,,Er is bij hem zelfs door toedoen van de buren een bouwstop opgelegd. Dáárom is het zo’n enorme puinzooi bij hem. Hij kan al jaren niets.’’

  In 2013 ontstond een groot conflict in de gemeenteraad over de legalisering van het bijgebouw van de Coenraadts. GroenLinks liep toen woedend weg en D66 verklaarde dat het college de raad niet eerlijk voorlichtte. De overige partijen stemden toen wel voor legalisatie van de 30 centimeter te hoge hobby-woonschuur. Die was eerst totaal afwijkend van de vergunning gebouwd, later onder dwangsom aangepast. Een verdere aanpassing wilde de gemeente niet eisen.

  Mediation

  De gemeente Oostzaan heeft in 2013 een mediationtraject betaald, totdat dit werd afgebroken door de Coenraadts. Marja van der Pol: ,,De gemeente heeft er alles aan gedaan. Mijn inziens is het conflict alleen op te lossen als de Coenraadts meewerken aan legalisering van De Zingers bouwproject. Dan kan hij door. Het is een enorme puinzooi, maar als je goed kijkt, zie je dat wat hij wél heeft kunnen afmaken er mooi uitziet.’’

  Ook de Oostzaanse Jeanne Klop neemt het op voor De Zinger. ,,Zijn gedrag is niet goed te keuren, maar is het gevolg van tegenwerking en ongelijke behandeling’, schrijft ze. In het ’Kafkaiaanse Oostzaans gebeuren’ hebben volgens haar zowel het college als de raad ’een merkwaardige en dubieuze rol gespeeld’. Klop is een buurtgenoot van de familie De Zinger en zegt zich uit interesse in de zaak te hebben verdiept.

  De raadsdiscussie uit 2013 is terug te zien en te lezen op http://www.besluitvorming.oostzaan.nl

 • Willemsen

  Jammer dat die informatie tijdens de uitzending van de rijdende rechter niet werd gedeeld. Best wel essentieel voor de beeldvorming.

 • Willem

  wat een aanfluiting! laat die zinger op de zaanse schans gaan wonen, daar is ie niemand tot last, behalve een paar japanners..

 • Yvonne schoenmaker

  Ik zou zeggen….neem hem als buurman! Want hij is mijn buurman en ik heb ook heel veel last van deze man! Ga mijn buurvrouw hardlopen..riept hij hoer en krijg ze n middelvinger….en s nachts steekt hij vuurwerk af. Hij rijdt ook zijn auto in je tuin zo je struik in en je tuin overhoop. Jullie weten de helft niet van wat deze man doet! Hij mag van mij naast de Zinger fans gaan wonen want het is geen doen met deze man!

 • Rob

  Wat een onzin-artikel in het Noord-Hollands Dagblad. Iemand die lid is van GroenLinks gaat met de pretentie dat zij de fractie vertegenwoordigd (wat uit het artikel blijkt niet het geval is) heeft een mening. Dit heeft niets van doen met de feitelijke casus die is voorgelegd. Het biedt geen enkel nieuw of aanvullend feit en is slechts enkel tendentieus te noemen.
  Blijft het feit dat door verondersteld wanbestuur een gemeente een huis 23 jaar onbewoond en simpelweg onbewoonbaar laat en een gevaar vormt voor omgeving en bevolking. Niet vreemd dat een gemeente niet wil reageren. Normaliter zit er aan een bouwvergunning een eindtijd. Met mijn beperkte inzicht lijkt het er op dat de gemeente Oostzaan gewoon niet durft te reageren. Niet reageren tijdens de uitzending versterkt dit gevoel alleen maar en ‘bang zijn voor slechte PR’ lijkt me nog zwakjes uitgedrukt.

 • Jacques

  De gemeente had bij de uitzending aanwezig moeten zijn. Achteraf met zo een “melding” komen is gemakkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *