Rebecca & Guurtje (2009 & 1871)

In 2010 begon de stichting Monet in Zaandam zich te roeren, maar daarvoor was de geschiedenis d’r natuurlijk ook al en waren er mensen die zich daarmee bezig hielden.

Kunstenaar Peter de Rijcke, om maar een voorbeeld te noemen, schilderde vanaf 2009 de plekken waar Monet in 1871 in Zaandam zijn ezel neerzette zoals die er op dat moment uitzagen.

Met landschappen en vergezichten was dat goed te doen. Maar het schilderij van Guurtje van der Stadt, dat vanaf september in het Zaans Museum te leen/zien is, was een ander verhaal. Het in het ‘nu’ reproduceren van het 17-jarige meisje dat poseerde in rouwkleding, kort nadat haar vermogende vader was overleden, vereiste creativiteit.

De Rijcke was niet voor een gat te vangen en hij benaderde de nazaten van Guurtje.  Rebecca van der Stadt (uit Amersfoort) was op dat moment ook 17, en zij poseerde graag. Rebecca zal nu 25 jaar oud zijn.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Gert Schouten

    Het schilderij “Rebecca van der Stadt” van Peter de Rijcke is te zien in het MonetAtelier, geopend van woensdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00uur, net zoals een replica van Guurtje van der Stadt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *