Monet’s Guurtje van de Stadt vanaf september in Zaans Museum

km_107_247 copy

Het ‘portret van mej. Guurtje van de Stadt’ dat Claude Monet in 1871 in Zaandam maakte, verhuist in september 2018 tijdelijk naar het Zaans Museum.

Het schilderij van het Kröller-Müller museum in Otterlo wordt in 2021 ook in bruikleen gegeven aan het Zaans museum, voor de grote Monet-tentoonstelling.

Guurtje gaat dus proefhangen in het Zaans Museum dat op haar beurt Monet’s ‘De Voorzaan en de Westerhem‘ uitleent aan het Kröller-Müller.

Tijdens zijn Zaanse periode maakte Monet 24 Zaanse stadsgezichten en landschappen. Dit portret is het enige dat hij tijdens die periode schilderde. De destijds 17-jarige Guurtje van de Stadt was blijkbaar nog steeds in de rouw vanwege de dood van haar vader, te zien aan de zwarte kleding.

Het schilderij wordt nu gerestaureerd, het vergeelde en glanzende vernis die de oorspronkelijke koele kleuren van het schilderij nu verdoezelt wordt verwijderd.

Tip: Erik Schaap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>