Recordaantal kappers aan de Zuiddijk in Zaandam

Gisteren fietsten wij over de Zuiddijk in Zaandam en wij telden maar liefst 9 (of 10!) kappers.

Zonder dat er enig onderzoek aan vooraf is gegaan durven wij te stellen dat we hiermee een record in de knip hebben: een highlight!

Het is permanent niet zo dat wij de wijsheid in pacht hebben, dus mocht er een straat kunnen overbieden, scheer ons! Wij lopen ze even na en beginnen bij de Burcht.

IJFF NU

Kapsalon IJff Zuiddijk 53

Zuiddijk-Kapper 1
Daar zit op Zuiddijk nummer 53 Kapsalon IJff. Het is terecht dat we deze kapper als eerste pakken blijkt, want hoewel we ze niet op een website kunnen betrappen, vinden we in het gemeentearchief een aardige stoot informatie. Sinds 1924 zit er al een IJff in deze zaak. Gerrit begon als leerling en nam de zaak over. Pas in 1988 hing hij zijn schaar aan de wilgen. Anno nu knippen er nog steeds IJffen. Hieronder een foto uit 1961 uit het gemeentearchief.

IJFF 1961

Kapsalon IJff Zuiddijk 53

Zuiddijk-Kapper 2
We gaan door naar Zuiddijk nummertje 34. Daar vinden we Reb’s Hair Design. Het gekke is dat er op 36 een kapper zit (met een groot bord ‘Kapsalon’) die een aparte ingang heeft.

kapper Rebs

Reb’s Hair Design Zuiddijk 34

We weten eigenlijk niet of dit bij Reb’s hoort of niet en dit zou het verschil maken tussen 9 of 10 kappers op de Zuiddijk. Kapper Rebwar woont al bijna 20 jaar in Nederland en is ooit gevlucht uit Irak. In Nederland voltooide hij zijn kappersopleiding en alweer een jaar of 6 knipt hij klanten die door niemand anders geknipt willen worden. Hieronder de dubbele deur met links ‘Kapsalon’ en rechts Reb’s. We besluiten ‘Kapsalon’ niet mee te tellen.

Deuren Rebs

Reb’s Hair Design Zuiddijk 34

Zuiddijk-Kapper 3
Op Zuiddijk nummer 60 zit The Hair Avenue. Van Tasha Leen. Op internet vinden we dat ze kapsalon van het jaar zijn geworden. De salon is aangesloten bij de firma Treadwell: dat is een boekingssite.

The hair avenue

The Hair Avenue Zuiddijk 60

Zuiddijk-Kapper 4
Op naar Kees de Kapper. Die zit op nummer 133. Kees de Kapper met Kunst welteverstaan. Kees houdt van kunst, van Knippen en van Kutmuziek (dat laatste valt wel mee, maar we wilden graag die ‘K’ erin houden).

Kees de Kapper

Kees de Kapper Zuiddijk 133

Een van Kees klanten rijmt op de facebookpagina: “Geweest voor de baard was het geld meer dan waard.” Kees is begonnen met een hondentrimsalon en later –via de kapsalon van Rob Sweers- doorgegaan met mensen. Wij vonden dit filmpje van Kees de Kapper met zijn band.

Zuiddijk-Kapper 5
Weer een ouwetje op nummer 139: Kapsalon Leering. De etalage en inrichting is met de tijd meegegaan, maar deze kapsalon bestaat al 60 jaar.

Leering

Kapsalon Leering Zuiddijk 139

Vader Leering startte in 1956 het is nog altijd een familiebedrijf waarin momenteel de derde generatie knipt. Wij vonden een foto in het gemeentearchief uit 1955, waarop de kapper al gemeld wordt (naast Landsaat), klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Kapsalon Leering

Kapsalon Leering Zuiddijk 139

Zuiddijk-Kapper 6
Dan de kapper met de meest logische naam: De Kapper op Zuiddijk nummer 96. Met zijn 89 jaar net een pietsie jonger dan Kapsalon IJff van nummer 53. Maar nog altijd een familiebedrijf. Ook bij De Kapper staat de tijd niet stil: ‘De Kapper gaat voor vernieuwing met als doel goed voor haar klanten te zorgen.’

De Kapper

De Kapper Zuiddijk 96

Zuiddijk-Kapper 7
We fietsten er bijna voorbij, maar op Zuiddijk 138 zit toch heus nog een geheime kapper: Salon Limburg. Via het wereldwijde web vinden we heel weinig over Salon Limburg. We ontdekken wel dat de ‘Limburg’ de achternaam is van Fred: de eigenaar.

Salon Limburg

Salon Limburg Zuiddijk 138

Waar andere kappers vaak onderscheid in tarief voor mannen en vrouwen (vrouwen zijn duurder uit) werkt Fred met een ‘langhaar toeslag’. Best eerlijk eigenlijk. Waarschijnlijk heeft de salon het van mond-tot-mond-reclame en da’s de beste reclame zullen we maar zeggen, nietwaar?

Limburg prijzen

Salon Limburg Zuiddijk 138

Zuiddijk-Kapper 8
Op Zuiddijk 205a zit Fusion Hairdesign. Een pandje met een sympathieke uitstraling en een deur die verwelkomend open staat. In 1998 zat de fietsenwinkel van Van Ederen nog in het pand. Ze hebben een website met een al even sympathiek verhaal, maar over de geschiedenis of de eigenaar komen we niets te weten. Wat ons wel aanspreekt is de ontspannende hoofdmassage waarmee ze elke behandeling beginnen.

Fusion

Fusion Hairdesign Zuiddijk 205a

En hetzelfde pand als fietsenwinkel:

fietsenwinkel van ederen

Zuiddijk 205a

Zuiddijk-Kapper 9
En dan de laatste die er ook als laatste bij is gekomen: Salon Makas op nummer 213. Op het raam vinden wij de website: www.salonmakas.nl, maar alles is zo kakelvers dat deze nog niet in de lucht is. Ook de Facebookpagina vertoont geen activiteit. Het hoekpandje ziet er vrolijk uit en wij kunnen ons voorstellen dat de drempel om naar binnen te gaan niet hoog is. De toekomst zal uitwijzen of Makas het net zo lang uithoudt als IJff en de anderen en wensen ze veel succes!

Makas

Salon Makas Zuiddijk 213

Hieronder de tweet die ons de ogen opende, maar volgens ons zijn het dus geen 7 kappers maar wel

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Herman Aartsen

  Kapper 5 is door Leering overgenomen van naar ik meen Bakker.

 • Willemsen

  Tja daarvoor had je weer allemaal telefoonhoesjes zaken. Kijken hoelang dit blijft bestaan.

 • Jan

  Dus bijna 10 kapperzaken op de Zuiddijk en dan klagen de ondernemers dat er zo weinig publiek op de Zuiddijk komt!? Misschien eens gaan zorgen dat er andere ondernemingen komen? Zou de gemeente er eens goed aan doen om een halt toe te roepen aan het eenzijdige aanbod? Misschien wat winkels waarvoor de klanten wat vaker op de Zuiddijk komen?

 • Leo

  Het stikt sowieso van de kappers in Zaandam, binnen een straal van +/-100 mtr rond de Vomar in de tsaar Peterstraat zitten er 8.

  • Nion

   Mee eens! En mogelijk is het kappersgehalte vele malen hoger dan in andere steden met een vergelijkbaar aantal inwoners, maar wat zegt dit over de inwoners vraag ik mij dan af?

 • Jacqueline

  voor nummer 1 zit ook nog een kapper, tegenover ‘de kade’, de ingang zit officieel wel op de Wilhelminastraat 3, maar toch….

 • Patrick

  De kapsalon naast Reb’s is een eigen kapsalon en als je de Sav. lohmanstraat oversteekt heet dat stukje ook Zuiddijk, dus zo zitten we zelfs op 11 (Vitu kappers) en naast sluis achter piffetjeskraam zit ook kapper, welliswaar geen zuiddijk. Eigenlijk 12 want aan de achterkant van het pand van Goldfinger zit ook een kapper verscholen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *