Rector Zaanlands: feestje Paarse Vrijdag ‘niet okay’

Vrijdag 4 december vierden leerlingen van het Zaanlands Lyceum Paarse Vrijdag. Een filmpje van de party (dansen, geen mondkapjes, geen afstand en luid meezingen) zorgde voor ophef op sociale media: “waaaaaaaaaanzin”, “OMG, dat is de school van mijn kinderen”, “Wat #vindicat kan, kunnen ze in de Zaanstreek ook”.

Het filmpje van de leerlingenvereniging ZLV is inmiddels van Instagram verwijderd. Rector Michel van Dijk kan er kort over zijn: “dit is niet goed.”

In de film van ruim een minuut wordt in de kantine van de school op harde muziek dicht op elkaar gedanst en meegezongen. Mondkapjes worden niet gedragen op een enkele uitzondering na. Nadat het filmpje op Instagram werd gezet kwamen daar al klachten dat dit mogelijk tot infecties bij anderen zou kunnen leiden. Ook op Twitter waren er soortgelijke klachten.

Rector Michel van Dijk had het filmpje ook gezien en kon er weinig anders van zeggen dan “dit is gewoon niet goed gegaan.” Leerlingen hebben zich volgens Van Dijk mee laten slepen in hun enthousiasme, en zijn daarin ook niet gecorrigeerd door docenten die aanwezig waren. Van Dijk hoopt dat ouders contact opnemen als ze vragen over de situatie hebben.

Het ‘feestje’ heeft hem wel overvallen:

“als je me vorige week donderdag had gebeld had ik gezegd dat het eigenlijk heel goed ging, leerlingen houden zich verrassend goed aan de regels en gebruiken ook mondkapjes. Maar dit is natuurlijk niet goed. We gaan er zeker nog intern over spreken.”

Ook met leerlingenvereniging ZLV (waar hij normaal gspreken ‘hardstikke blij’ mee is), wordt gesproken:

“het is niet okay, ook zij moeten zich realiseren dat we in een andere tijd leven dan een jaar geleden.”

Ouders zijn ‘not amused’ melden ze aan De Orkaan. Er was al wrevel omdat de school ouders niet meer informeerde over besmettingen op school. Ook nu zijn er leerlingen (en hele klassen) in quarantaine.


Paarse Vrijdag (solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders) is officieel pas aankomende vrijdag, op die dag besteedt De Orkaan daar uitgebreid aandacht aan – o.a. samen met leerlingen van het Zaanlands.

Wij hebben het filmpje wel maar zullen dat niet online zetten, er staan veel leerlingen herkenbaar op, onze beschrijving moet voldoen. De afbeelding is een bewerkt screenshot van de film.

Het Twitter-account dat de zaak aan de orde stelde is van Scholen Veilig, een account dat zich inspant in voor de sluiting van scholen tijdens corona.

Voor het artikel raadpleegden we Twitter, Instagram en de website School Veilig en hadden contact en ouders en leerlingen, rector Van Dijk spraken we telefonisch.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Ik heb het filmpje gezien. Het is shocking om een massa leerlingen zonder mondkapje te dragen, zonder afstand te houden luidkeels te zien en te horen meezingen. Dat zijn drie overtredingen van de regels, die – ik weet het – deels geen voorschrift, maar voorstel zijn, om het aantal Covidbesmettingen omlaag te krijgen.
  Nou, sinds een week loopt dat aantal alweer flink op, van 4000 naar 7000 per dag. In Raalte wordt een school voor een maand gesloten. Er vielen al duizenden doden in Nederland.
  Zo komen we nooit van de lockdown af. Morgen zal de regering geen versoepelingen voorstellen. Ga daar maar vanuit.
  En verwacht nog toenemende aantallen besmettingen, dankzij die belachelijke Black Friday van de winkels, Sinterklaas en de scholen.

 • Kitty Awondatu

  Wat naar om nu tiener te zijn, lijkt me heel moeilijk. Goed dat ze paarse vrijdag vieren, jammer dat de uitvoering niet helemaal goed ging.

 • Frank schaap

  Iedereen is weer eens verontwaardigd. Laat die kinderen, er word al zo veel van ze afgenomen. Nog een tip voor al die verontwaardigde mensen, ga alstublieft iets zinigsdoen met uw vrijetijd en laat de angst u niet regeren. Wellicht bloeit u dan zelf ook weer op ipv u zelf en andere op te sluiten in huis.
  Voor de ouders van de leerlingen op school, het is een prima school niks mis mee, wees blij dat u kunt nog fysiek onderwijs mag ontvangen, klaag niet of bent u bereid uiteindelijk een depressieve puber in huis te hebben.

  • Marcel van Kampenhout

   Ach, Colijn zei het al in 1936: Gaat allemaal gerust slapen, want wij waken over u. Geheel terecht, zoals we inmiddels weten.

   • Guus Kramer

    “Het Twitter-account dat de zaak aan de orde stelde is van Scholen Veilig, een account dat zich inspant voor de sluiting van scholen tijdens corona.”

    Als er dan toch verwijzingen naar de oorlog moeten komen, kan ik er nog wel 1 verzinnen.

 • Peter Schaap

  En het verraste rector Michel van Dijk al dat zijn leerlingen zich zo ‘verrassend’ goed aan de regels hielden…
  Verrassing op verrassing als donderslagen bij heldere hemel.

 • Kick van der Horst

  Dit is de periode waarin Groep 8 uitkijkt naar een nieuwe school. Goede reclame dit….

  Heb het filmpje zelf trouwens niet gezien.

  Waar waren de schoolleiding of leraren ten tijde van dit feestje eigenlijk?

 • Martine van den Heuvel

  Mijn dochter heeft er ook heerlijk staan dansen! Ik ben eerder geschokt dat er docenten mondkaploos rondlopen maar leerlingen (kinderen dus hè, laten we dat even niet vergeten) nog net niet worden gekielhaald als ze er geen op hebben. Wát een wereld is dit geworden, bah bah… Daar moeten onze kínderen en kleinkinderen in opgroeien. Vreselijk…

 • Tonvanheeswijk

  Die rotwereld blijft nog wel een tijdje zo als we zelf niet een beetje aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *