Referendum aan zijden draad

De voorstanders van het Cultuurcluster zijn de tegenstanders van het referendum. Dat was voor de vergadering van het Zaans Beraad eigenlijk al duidelijk, maar het werd gisteravond nog eens bevestigd.

“De beslissing is al in 2013 genomen” (GroenLinks, CDA, CU), “de raad mag zelf beslissen” (PvdA, CDA), “het referendum is voor ons geen kroonjuweel” (D66), “wij zijn gewoon tegen referenda” (VVD).

Volgende week, op 16 februari, komt het voorstel om een referendum te organiseren over het extra krediet van €7,7 miljoen in de raad. Ook dan zal er eerst gedebatteerd worden, maar het lijkt op een gelopen race: de coalitie is voor het cultuurcluster en tegen een referendum terwijl ook oppositiepartij GroenLinks geen referendum wil.

D66, CDA, PvdA, CU en GL hadden het er wel moeilijk mee (de VVD niet – die was sowieso tegen een referendum). Ze konden zich niet beroepen op het rapport van prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Solke Munneke waarin duidelijk werd dat het besluit voor een extra krediet wel degelijk onderwerp kon zijn van een referendum.

De oplossing was het advies anders te lezen of anders te interpreteren: “Raad mag eigen besluit nemen”. Maar vooral werd benadrukt dat het besluit al genomen was.

De voorstanders (van het referendum)

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Boon

  Dus de notoire “Njet” partijen zijn tegen en de rest weet hun verlies te accepteren. Want nee zeggen is gemakkelijk maar geen van die clubs heeft vertelt waar ze de aangegane kosten van gaan betalen. Ja ik mis een harde wethouder van financieen, eentje die zegt uitstekend wat U zegt mijnheer Kerhoven maar waar haalt U de gelden weg om Uw nee te financieren

 • Hans Kuyper

  Die Schilder en Munneke zijn zogenáámde hoogleraren. Dat weet iedereen. Totaal nep.
  Zegt de meerderheid van de Zaanse raad… Merkwaardig hoe snel het went.

  • Merel Kan

   Lekker eigenwijs toch? We huren hoogleraren in om ons van een gedegen advies te voorzien en -als het advies niet past- dan spoelen we het mal en tegendraads door het toilet.
   Voor de kosten hoef je het inmiddels niet meer te laten.

 • gert pot

  Waar haal je 7,7 milj extra vandaan om het cluster te financiëren en wie gaat dat uiteindelijk weer betalen? Jij dus via de gemeentelijke belastingen denk daar maar aan als je straks langs het cluster rijdt en dan niet meer zeuren dat Zaanstad zo’n dure gemeente is!!
  En democratie mag wat kosten uiteindelijk.

 • Weer zo’n genante raadsvergadering vanavond… “ik wil mijn gelijk” (b)lijkt belangrijker dan “wat is het beste voor de gemeenschap”
  En ik wil eigenlijk niet eens een referendum!
  Ik wil gewoon dat ons een hoop financiele ellende en cultuurafbraak bespaard gaat worden…
  Maar zelfs de noodrem (met keurmerk) van de (cultuurcluster)trein (waar het college overigens nog steeds zelf de machinist van is) moet zo nodig worden gesaboteerd.
  https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/4974480/1/20170902-inspraak-zaanstad-beraad-CC-referendum-verkort_dhr__Goldstein

 • Erik Esteie

  Schiet mij maar lek, ik kan het allemaal niet meer volgen

  VVD stond toch voor democratie en die zijn tegen een referendum?

  Lekker democraties, of zijn ze voor en niet zeiken en verder je bek houden?

  En in ene is D66 tegen een referendum omdat je dan Wilders steunt?

  Was D66 niet de partij die alles via een referendum wil besluiten, of komt het ze nu eventjes niet uit?

  Groenlinks is helemaal de weg kwijt want die leest dingen die er niet zijn

  De CU is helemaal van god los

  “Advies van hoogleraren heeft ons verrast omdat besluit #cultuurcluster al genomen is”

  En de pvda hoopt een referendum tegen te kunnen houden, wil het tegehouden ten koste van alles….

  “referendum kan maar wij kunnen het toch tegenhouden” (“en dat gaan we doen”)

  Ik denk dat ik weer lekker niet ga stemmen bij de volgende verkiezingen, wat een triest zootje….

  • Hans Kuyper

   Er staan ook een hoop partijen niet in je trieste rijtje, Erik. En die zijn, qua politieke kleur, nog heel erg gevarieerd ook! Persoonlijk denk ik dat een optimistische, hoopvol gestemde, creatieve, lokale partij met een heel groot hart voor erfgoed best bij je zou passen!

 • Boon

  Een referendum is voor mensen de noodrem om hun vorige keuze ongedaan te maken.
  Niet VVD stemmen en via referenda dat beleid onderuit schoffelen.
  Ik zag dat ook altijd bij stukjes in de Telegraaf. Lieden die voor veel een keihard rechts beleid voorstonden maar wel voor referenda over hogere pensioenen, lager eigen risiko of het zorgfonds waren.
  Ik heb altijd vaak het gevoel dat refernda een afrekening zijn van het huidige beleid maar veelal niets van doen hebben met het onderwerp. Daarnaast al die voorstanders hebben dus gewoon te weinig stemmen gekregen voor wat ze voorstonden bij de vorige verkiezingen. En ja nu via de achterdeur toch geld verbrassen wat ze niet via het college kunnen. Alles wat al uitgegeven is spoelen ze door het putje de Zaan in.

 • Wie neemt die rare foto’s toch?

 • Herman Aartsen

  Het blijft maar duren, geld uitgeven van een ander is heel makkelijk. Dit is nu net een onderwerp voor een referendum. Wie is daar bang voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *