Rijk Hoogmoed: ‘Hoppekeetje weer een zwaan dood’ 

Al vanaf dit voorjaar heerst vogelgriep bij ons in de streek. Met regelmaat kregen ook wij melding van dode of zieke vogels, maar sinds een week of zes was het stil. 

Tot gisteren. 

We kregen mail van Rijk Hoogmoed die in Haaldersbroek woont. Rijkje is lid van verschillende natuurbeschermingsclubs, maar ze voelt zich nu verdrietig en wanhopig: de zwanen die ze in ‘zijn’ sloot op zag groeien gaan een voor een dood en ze weet niet wat ze moet en kan doen:

‘Begin juni zwom het mooie zwanenpaar met zeven prachtige jongen hier door het water. Zo’n mooi gezicht vol toewijding. De kleine grijze en witte jongen met continue piepende geluidjes in gelid achter elkaar aan. Alle bewoners en wandelaars leken ervan te genieten. Een mooi zomers beeld: gracieus en zo vol rust. Elke week zag je ze groter en zelfstandiger worden. Ik keek naar ze uit. En opeens… het eerste bericht op de buurt-app!’

Er werd gemeld dat er een dode zwaan was gevonden. En daarna dat er een zwaan in het water lag die ongecontroleerd bewoog: 

‘Daarna ging het rap op de app, hoppekeetje weer een zwaan dood, en weer, tot vorige week. Toen ik begreep dat alleen de vader nog over is. Het gaat mij heel erg aan het hart.’ 

Via de media volgt Rijk de berichten over het grootschalig ruimen van kippen, kuikens en pluimvee. Ze trekt het leed zich aan: 

‘Wanneer is het genoeg de intensieve veehouderij? Wat kan ik zelf doen, en hebben jullie een idee hoe het met de rest van de wildwatervogelstand is in de Zaanstad met betrekking tot de vogelgriep?’

Het zijn vragen die we bij De Orkaan niet kunnen beantwoorden. Maar misschien zijn er lezers die meer weten of oplossingen hebben. We horen ze graag. Rijk sluit haar mail af met: 

‘Ik wilde graag ergens even mijn medeleven met de vogels kwijt.’ 

Rijk Hoogmoed

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *