Op kinderboerderij Rooswijk in Zaandijk is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden 40 vogels die een risico vormen voor de verspreiding van het virus geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De besmetting werd op 15 november vastgesteld. Het was de derde besmettingshaard na Renswoude (Utrecht) en Middelie (Noord-Holland, bij Purmerend). Daar werd op 11 en 14 november vogelgriep vastgesteld.

Binnen 10 km van de drie besmettingshaarden geldt een vervoersverbod voor vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Na de eerste twee besmettingen en toename van besmettingen in de EU heeft de minister van LNV op 14 november de ophok- en afschermplicht weer voor heel Nederland ingesteld. Commerciële houders moeten hun vogels ophokken. Particuliere houders moeten risicovogels afschermen.

Ook juli van dit jaar was er een grote uitbraak van vogelgriep. In 2022, 2021 en 2020 waren er eveneens uitbraken.

In de Zaanstreek zijn in deze periode nog geen dode wilde (water)vogels gevonden die besmet zijn met vogelgriep.

Door Piet Bakker. Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) / Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaleit. Foto boven: Google Streetview. onder: vervoersverbod bij Zaandijk in 2021 (Jan Jeguijt)