Rochdale doet sociale huur Houthavenkade

Wooncorporatie Rochdale heeft een koop- en ontwikkelovereenkomst getekend met Porten Houthavenkade BV om 213 sociale huurwoningen aan de Houthavenkade in Zaandam af te nemen in het project.

Op het bedrijventerrein komt een woonwijk met zo’n 700 woningen in hoogbouw. De dertig procent sociale huur die met de gemeente Zaanstad is afgesproken wordt ‘uitgenomen’ door Rochdale.

De woningen die Rochdale laat bouwen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlak van 46 m². Doelgroep zijn één- en tweepersoonshuishoudens. Een deel is speciaal bestemd voor jongeren tot 24 jaar. Er komt een gedeelde daktuin met andere bewoners. De woningen worden aangesloten op bodem-warmte en koude-opwekkingsinstallatie aldus de wooncorporatie.

Deze zomer wordt gestart met de sloop van gebouwen en sanering van de grond. In het derde kwartaal van 2022 moet er gebouwd worden. De oplevering is uiterlijk in vierde kwartaal 2025.

Met de bouw is een bedrag van circa € 39 miljoen gemoeid.

Bedrijven, bomen, boten

Bentvelzen & Jacobs is al verdwenen. Engie gaat naar Hoogtij en Suzuki Jonker en Van Oudenaren Autoschade verhuizen naar de overkant waar vroeger de Zaanse Beton Centrale (ZBC) zat.

Zaanstad heeft een omgevingsvergunning verleend “voor het tijdelijk afmeren 6 woonboten en bouwen tijdelijke steiger (10 jaar) aan de Houthavenkade”.

Ook is er inmiddels een vergunning voor het kappen en herplanten van 26 bomen aan de Houthavenkade.

Hier ons dossier over de bouw aan de Houthavenkade. Afbeelding van Rochdale, de blokken met sociale huur zijn de vijf gebouwen rechts van de poort (klik voor vergroting).


Advertentie

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Henk Luijt

  39 miljoen voor de bouw? Dat is €57.000 per appartement.
  Het zal wel 39 miljoen alleen voor de grond zijn.

 • Jacob Cabida

  Wel opvallend dat de sociale huurwoningen aan de zijde van de Provinciale weg liggen… Dus de mindere kwaliteit…

 • hans van rheenen

  Bouwkosten inschatten is een moeilijk thema bij het gebrek aan woningen.

  Volgens de onderstaande rekentool van BMVV.nl ligt de kostprijs van een appartement van 45m2 tussen € 68.000,- en € 94.500,- ex Btw.

  Citaat: *Let op: deze minimale en maximale bouwprijs geeft slechts een indicatie van de te verwachten bouwkosten. De uiteindelijke bouwkosten zijn afhankelijk van diverse factoren, waaronder locatie, afwerkingsniveau, materiaalgebruik, bouwtijd en ondergrond.
  Houd daarnaast rekening met bijkomende kosten zoals grondkosten, advieskosten (o.a. architect, constructeur, stedenbouwkundige), legeskosten en rentekosten).

  De extra noodzakelijke geluidsisolatie langs de Provinciale weg veroorzaakt overigens juist een extra kostenpost. De ligging is daarentegen wèl een voordeel qua bezonning.

  Nee, ik werk niet bij resp. voor Rochedale.

  https://www.bmvv.nl/rekentool

 • Fred Blijestein

  Tjonge nu worden er sociale woningen gebouwd en is het weer niet goed. Wat verwacht je eigenlijk? Een villa? Dan had je beter je best op school moeten doen

  • Adriaan van Tulpenbaard

   “en is het weer niet goed” wat bedoel U? ik hoor niemand HIER klagen iedereen is tevreden.

  • Erik Schouten

   Wel eens aan gedacht dat er ook mensen zijn die onvrijwillig in een uitkering belanden en daardoor aangewezen zijn op een sociale huurwoning!
   Een chronisch zieke ex scheeps en interieur timmerman die wel wil maar niet meer kan werken.

 • fons wegman

  Ben benieuwd hoe ze infrastructuur gaan oplossen.

  • A. te Nooije Leijne

   Dat vraag ik mij al jaren af in de steeds uitdijende Westerwatering.

   Daarnaast is het verkameren ook een probleem, meer mensen op dezelfde oppervlakte. Maar daarvoor mogen we volgende week naar de stembus.

   Wel een mooi project, hetzelfde kan ook neergezet worden aan de overzijde. Autodealers weg naar Westerspoor en meer woonruimte daar neerzetten.

   • Andre Bakker

    Suzuki Jonker en Autoschade Karel van Oudenaren verhuizen niet naar Westerspoor. Maar slechts 200 meter verder aan de overkant van de Provincialeweg.

 • William Kruijt

  Maar waar komen die woonboten nu precies te liggen??

  • Tessa Berghouwer

   Inderdaad, de woonboten, voor een aantal moet nog een plek worden gezocht. En is de planvorming voor Houthavenkade 22-30 met oa de witte huizen al gestart? Nu is er nog de gelegenheid om participatie vroegtijdig te doen, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *