De bereikbaar van het stationsgebied en het Stadhuis in Zaandam heeft zich ontwikkeld van een kinderziekte tot een chronische aandoening. POV-raadslid Perry van der Velde “is het zat”, hij vertelde in de raad van Zaanstad dat hij in 2016 voor het eerst vragen over de zaak stelde. En nu weer, “en over drie maanden zit ik hier weer.”

Waar in het verleden wethouders wegkwamen met beloftes over beterschap en toezeggingen over snelle reparaties lijkt die route niet langer bewandelbaar. Wethouder Breunesse (GL) was ook gefrustreerd: “Natuurlijk willen we die roltrap, maar het materiaal is er niet. Er is personeelsgebrek en materiaalgebrek.”

Hek

Eén van de geplaagde roltrappen is het exemplaar naast de ingang van het Stadhuis die van het busstation omhoog gaat. Dat wil zeggen: omhoog zou moeten gaan, want er zit al maanden geen beweging in het ding. De Orkaan schreef erover medio december, toen werkte de roltrap al weken niet. En nu nog steeds niet. En voorlopig ook niet. Zaanstad:

De roltrap is buiten werking vanwege veiligheidsoverwegingen. Dat geldt ook voor het gewone gebruik als trap. Er is per ongeluk schade aan de roltrap toegebracht door derden, waarbij scherpe delen van steigeronderdelen in de trap zijn gekomen. De gemeente Zaanstad is druk bezig met alles wat nodig is om de trap zo snel mogelijk te herstellen. Helaas zal dat nog enige tijd duren, ook omdat onderdelen die nodig zijn voor de reparatie, in deze tijd heel lastig zijn om aan te kopen.”

Al maanden buiten werking en het duurt dus nog enige tijd. De roltrap is zowel boven als benden afgesloten met een hek.

Dak

De roltrappen richting het centrum bij de Hermitage wil Zaanstad vervangen door exemplaren die wel werken. Het college was al op reis geweest om te kijken of het elders wel werkte. Breunesse: “Ik kan het niet mooier maken dan het is. We zijn in Almere geweest en daar deden twee van de vier het niet.”

Daar werd hij dus ook niet vrolijk van, roltrappen met een dak om ze tegen de weersinvloeden te beschermen, zullen nog op zich laten wachten: “het heeft wat tijd nodig.”

Van der Velde: “tot over drie maanden”.

Lees ook:

Door Piet Bakker. Bronnen: Zaanstad Beraad, vragen POV, eerder nieuws op De Orkaan, foto: Jan Schoen (boven, afgehakte roltrap van busstation naar Stadhuisplein) en De Orkaan (onder).

Lift aan westkant station Zaandam, deze lift en de roltrap (die ook niet werkt) zijn in beheer bij ProRail.