Rookoverlast: problemen bij biomassacentrale Zaandam

De biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam kampt met technische problemen waardoor er veel rook wordt uitgestoten in de richting van de achtergelegen woonwijk en het Blaise Pascalcollege.

Op 27 januari van dit jaar kwam de vergunning om te gaan draaien rond, maar vanaf 12 december 2019 is de centrale al aan het proefstoken.

Leerkrachten en leerlingen van Het Pascalcollege ervaren overlast, vooral in de lager gelegen S-lokalen die aan de kant van de centrale liggen. Voor de tienminutengespreken die vanavond worden gehouden, wordt zover mogelijk uitgeweken naar de andere kant van het schoolgebouw. Na het filmpje tikken we door.

Han Langevoort van de Bioforte laat ons weten dat dit overduidelijk niet de bedoeling is:

‘We hebben een storing en de centrale is uitgevallen. Het opstarten lukt niet goed, daaraan wordt nu hard gewerkt. Samen met een technische ploeg vanuit Italië wordt er aan de parameters gesleuteld en dat gaat de goede kant op.’

Ook laat hij weten dat het heel vervelend is dat het weer tegen zit en dat de wind de verkeerde kant opstaat. Bioforte heeft volgens hem juist erg veel techniek geïnstalleerd om het goed te laten verlopen, maar juist die techniek is in het begin kwetsbaar. Wanneer het precies opgelost is, dat is niet bekend.

UPDATE 1 maart: Omgevingsdienst tikt Bio Forte op de vingers

Lees hier ons Biomassa-dossier

Het beeldmateriaal hebben we te danken aan Erik Kieft en Katja Zwart. Onder dit artikel reageerde Bart Prins, het filmpje dat hij deelde op YouTube zetten we hieronder.

Clemens Oderkerk mailde ons een foto van de rook:

Clemens Oderkerk rook biomassa

 

Deel dit artikel:

34 reacties

 • Bart Prins

  Met de zuidenwind van vandaag daalde de rook neer op de A7. Ik reed door een rookgordijn en dacht dat er een auto in brand stond.

  https://youtu.be/vxZ70EWcUmY

 • Henk Brunt

  Lijkt de Hemcentrale wel, dus hier de zelfde regels: Sluiten.

 • David Sluis

  Zonder direct de boel te veroordelen; dit gebeurt. Techniek is feilbaar, net als mensen. Maar daarom is er een ook een luchtkwaliteitssensor geplaatst bij het Pascal College (Initiatief Werkgroep A8). Ook hier, er zijn nog veel vragen en zeker ook rondom de kwaliteit van de sensor, maar de meetwaarden spreken nu (zekere)boekdelen. Kijk zelf even. Zoom in op Zaandam, en de Pascalstraat, daarna klikken erop Het steekt behoorlijk af rond 17:00. Gelukkig geen kinderen op school nu. Hopelijk een tijdelijk probleem. https://hollandseluchten.waag.org/kaart/

  • Bart Prins

   Interesante site! Het meetstation in de Pascalstraat geeft alleen een piek tussen 16:00 en 17:00. Ik was zelf tussen 13:00 en 14:30 ter plekke, toen zag de Gouw bij sportveld Hoornseveld helemaal blauw van de rook. Alleen daar staat geen meetstation. Misschien is de wind later op de middag gedraaid, richting Pascal College?

  • Berry van Halderen

   Problemen gebeuren, daarom zet je centrales ook niet midden in de stad. Tussen een school en een ziekenhuis in, hoe ziek kan je zijn om dit toe te laten.

  • Jochem

   Heel interessante website! Ik zie dat op meetpunt Oostzijde (154) er juist een piek was tussen 13.00 uur en 14.00 uur. Mijn zoon zit zelf op Pascal en klaagde ook over de enorme rookontwikkeling rondom school.

 • Democratisch Zaanstad heeft vanavond de volgende vragen aan het college gesteld:
  Sinds vanmiddag stoot de Biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam, grote hoeveelheden groene rookwolken uit.

  Vooral de directe omgeving (ZMC, scholen, bewoners) ondervinden hiervan veel overlast. De vermoedelijke oorzaak zou een storing zijn.

  Inmiddels zijn de politie en de brandweer langs geweest, maar de Omgevingsdienst en de gemeente geven niet thuis op verzoeken om handhavend op te treden.

  1. Wat is de reden dat zowel de gemeente als de Omgevingsdienst, niet thuis geven?
  2. Is onomstotelijk vast komen te staan dat de rookwolken op dit moment geen schadelijk risico vormen voor gezondheid van inwoners en bezoekers van dit gebied? Waar blijkt dit uit?
  3. Welke maatregelen zullen er getroffen worden om een einde te maken aan de groene rookwolken en op welke termijn?
  4. Zullen er (extra) controles worden uitgevoerd naar aanleiding van de ontstane situatie?
  Beantwoording volgt a.s. Maandag

 • Theo Hasselt

  Vervelende situatie, Hoor. Vooral voor omwonenden. Maar vanwaar dat politieke geleuter van DZ gelijk?! Ga eerst rustig eens feiten verzamelen, in plaats van voorbarige conclusies trekken in suggestieve vragen die op niets zijn gebaseerd ( want je kan in 2 uur tijd niet weten wat de gemeente en provincie precies hebben gedaan en wat niet)

  • Bart Prins

   Nou ja, alleen de eerste vraag is suggestief.
   Als wijkbewoner ben ik wel blij met een partij die er bovenop zit.

  • Politiek geleuter? Met deze vragen hebben wij in ieder geval bewerkstelligd dat de wethouder maandag hierop gaat reageren.
   Democratisch Zaanstad trekt geen conclusies maar stelt vragen om duidelijkheid te krijgen van het college.

 • Margreet Veenstra

  Vandaag op Blaise Pascal college geweest voor 10-minutengesprekken. Het rook in de school alsof er ergens een open haard aan stond.
  Op de deur hing een mededeling dat het om een ‘test-fase’ betrof.
  Ik zou wel meer weten over deze stank, staat deze centrale onder toezicht wat uitstoot betreft, hoe wordt dit gemeten en hoe vaak wordt dit gemeten, wie meet dit? En wat houdt de testfase in?! Kunnen kinderen veilig les krijgen onder deze rook? Staat de schoorsteen ook aan als ze buiten sporten naast de centrale?
  Ik hoor graag meer.
  Met vriendelijke groeten
  Margreet

 • Leo de Boer

  Schandalig. Omwoners weten niet hoe giftig deze rook is. Fijnstof, kankerverwekkende paks, benzeen enz. Ik zou het niet eens afwachten wat de gezondheidsschade zal zijn maar per direct mijn kind van die school halen. Die biomassa mensen zullen jaren de boel traineren en bagataliseren om hun subsidie gelden maar veilig te stellen. Als gemeente zou ik direct metingen laten uitvoeren en als het boven de norm is direct sluiten. Succes

  • Bart Prins

   Er was een auto van de gemeente ter plaatse, donderdag rond 14:00 uur.
   Wat ze gemeten hebben, geen idee.

  • Rolf Witjas

   Dat is ferme taal! Ben het helemaal eens met de stellingname en wil graag verwijzen, voor diegene de de taal machtig is naar de betreffende passages en interviews betreffende Biomassa Centrales in ‘Planet of the Humans’van Michael Moore.

 • Conny

  Met een technische ploeg uit Italië? Waar uit Italië?

 • Frank Peter

  Zag de wolk ook, rond 14:00. Was een grote, over de snelweg waaiende rookwolk, rook echt naar verbrand hout… De geur van een geslaagde energietransitie zeg maar..

 • Siem Meijn

  Ben voorstander van als het weer gebeurd, direct de kinderen vrij te geven. Er is niets zo vervelend als rook of deze geur in het lokaal. Heb dit zelf onder vonden met nieuw vloerbedekking in een lokaal om dat dit gelijmd was. Kan zeggen het was een ramp voor ons allen in het lokaal. Ben er ook uit gegaan met de leerlingen. Werd me niet en dankbaarheid af genomen. Bij mij gingen en gaan kinderen bijna voor alles.Gezondheid staat bij mij voor alles, zeker met kinderen. Met wat ze later doen is hun probleem.

 • Jaap Meeuwsen

  Simpel, geen smoezen meer, weg met dat ding.

 • Kees Hartog

  Uit de afstand van de langgerekte rookpluim tot de grond blijkt dat de schoorsteen te kort is.Heb vorig jaar al vernomen dat hij minimaal 70 meter hoog had moeten zijn. Zeker met een flat van zo’n 50 meter hoog dicht bij de centrale.

  • Clemens Oderkerk

   Het was een heftige uitstoot, soort van uitbarsting, enkele uren lang, met een neerdalende wind in verschillende richtingen, feitelijk angstig om te zien, gaat ie ontploffen?,was er een soort beheerder aanwezig om het stoken plat te leggen?, waren de italianen onderweg? of is de software gereset in Italië door de eigenaar?, lees ook eens het verslag op odnzkg.nl/rookklachten-biomassacentrale-zaandam/ , sluiten voordat het te laat is, morgen gaan ze opnieuw opstarten en testen, mensen let op dus..

 • H.M. Maijer

  Wij hebben meer last van buren die nog steeds verkeerd hout stoken in hun houtkachel. Stoppen die houtkachels.

 • BIOMASSACENTRALE(S) Kennelijk weet iedereen al wat de Gemeente Zaanstad en de Provincie(s)gedaan hebben? wat ze ook elders in Nederland *niet* hadden moeten doen?.Gelet op de procedure van Wormerveerse Marian -Urgenda tegen de Overheid Uitspraak Hoge Raad(Ze won). Dit schept dus een precedent om mogelijk alle BiomassaCentrales te sluiten in Nederland? Het mag niet zo zijn dat zonder inspraak van stokeholders (belanghebenden) Bewoners :door het plaatsen van Biomassa Centrales die Rookoverlast,uitstoot giftige Gassen etc.,veroorzaken, kennelijk daarmede de gezondheid van de samenleving in gevaar brengen ? (onrechtmatige DAAD ?) Citaat. Wat U zegt Iemand schrijft: Het enige waar een Biomassa op draaid is Subsidie Euro 11.600.000. 000. De gewone Burger zal het meest getroffen worden .Biomassa moet uit Amerika,Canada ,Estland Finland en Zweden worden verscheept . Velen met mij begrijpen er helemaal niets van ? Citaat van een voormalige Formateur ( W.) : Definitie van een gebroken Democratie: 1e Interne staatsgreep- 2e onjuiste leider 3e verwaarlozing optimisme – nervositeit- *Verkeerde Koers* ?
  Grondwet Europa Titel II VRIJHEDEN art 71-II De vrijheid van meningsuiting en informatie. U mag het antwoord geven ?

 • Cor Gerssen

  Fijn dat er monteurs uit Italië zijn gekomen. Bij de Fyra hogesnelheidstreinen hadden we ook grote verwachtingen van de kwaliteit van Italiaanse producten. Helaas……..

 • Monique Zonneveld

  Slechte voorbode.

 • Rolf Witjas

  Als gepensioeneerde’techneut’wil ik graag wat technische informatie kwijt die hopelijk licht zal werpen op ‘het probleem’ die alle biomassacentrales inherent gemeen hebben, t.w.: Bij het verbrandingsproces wordt gebruik gemaakt van brandstof van laag-calorische waarde die toxische stoffen bevat en bovendien vochtig is, de z.g.n. ‘pellets’. Om ‘op stoom te komen’ is veel energie nodig. Die extra energy wordt geleverd door toeslag die bestaat uit materiaal van hoog-calorische waarde zoals fijn-gemalen autobanden. De max. hoogte van afgassenducten (schoorstenen)binnen woonwijken is door wet & regelgeving beperkt.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *