De biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam kampt met technische problemen waardoor er veel rook wordt uitgestoten in de richting van de achtergelegen woonwijk en het Blaise Pascalcollege.

Op 27 januari van dit jaar kwam de vergunning om te gaan draaien rond, maar vanaf 12 december 2019 is de centrale al aan het proefstoken.

Leerkrachten en leerlingen van Het Pascalcollege ervaren overlast, vooral in de lager gelegen S-lokalen die aan de kant van de centrale liggen. Voor de tienminutengespreken die vanavond worden gehouden, wordt zover mogelijk uitgeweken naar de andere kant van het schoolgebouw. Na het filmpje tikken we door.

Han Langevoort van de Bioforte laat ons weten dat dit overduidelijk niet de bedoeling is:

‘We hebben een storing en de centrale is uitgevallen. Het opstarten lukt niet goed, daaraan wordt nu hard gewerkt. Samen met een technische ploeg vanuit Italië wordt er aan de parameters gesleuteld en dat gaat de goede kant op.’

Ook laat hij weten dat het heel vervelend is dat het weer tegen zit en dat de wind de verkeerde kant opstaat. Bioforte heeft volgens hem juist erg veel techniek geïnstalleerd om het goed te laten verlopen, maar juist die techniek is in het begin kwetsbaar. Wanneer het precies opgelost is, dat is niet bekend.

UPDATE 1 maart: Omgevingsdienst tikt Bio Forte op de vingers

Lees hier ons Biomassa-dossier

Het beeldmateriaal hebben we te danken aan Erik Kieft en Katja Zwart. Onder dit artikel reageerde Bart Prins, het filmpje dat hij deelde op YouTube zetten we hieronder.

Clemens Oderkerk mailde ons een foto van de rook:

Clemens Oderkerk rook biomassa