ROSA: Grote twijfels rond Sail

Orkaan-Opinie: Politieke Partij ROSA is het niet eens met de 600.000 Euro die het college van B&W uittrekt voor Sail2015. Wat er met dat geld gaat gebeuren is onduidelijk, en bovendien kan het wel beter besteed worden.

De Orkaan publiceerde eerder dit artikel over de Sail-subsidie.

De Rubriek Orkaan-opinie bevat bijdragen van lezers van De Orkaan.

rosa===

Wanneer je als amateurtoneelgroep in Zaanstad subsidie wilt aanvragen, moet je met ingang van dit jaar een verzoek met acht bijlages indienen. Zo wordt er een vierjarenplan gevraagd, een ‘scorekaart’ om aan te tonen hoe relevant je bent, een jaarrekening, een begroting én een balans, alsmede kopieën van de diploma’s van een eventuele regisseur. Na een dag of twee puzzelen en scannen kan dat je misschien wel 1500 euro opleveren.

Hoe anders gaat dat als het college van B en W een leuk plannetje heeft! Volgend jaar wordt zomaar 600.000 euro vrijgemaakt ten bate van de citymarketing rond Sail 2015. Wethouder Straat presenteerde tijdens het begrotingsoverleg van afgelopen donderdag geen enkel concreet plan voor dat bedrag. Er waren nog helemaal geen plannen, zei hij. Zodat dus ook volkomen onduidelijk is waar al dat geld aan besteed zal worden.

Op 19 augustus varen de tall ships langs de zuidrand van onze stad. Dat is een prachtig spektakel waarvan iedereen gratis kan genieten, met een picknickmand in het gras. Er zullen wat voorzieningen moeten worden aangelegd en het verkeer dient te worden geregeld. In Beverwijk is daarvoor 35.000 euro begroot. In Zaanstad, om de een of andere reden, drie keer zoveel. En daarbovenop dus nog een half miljoen voor – niets. Althans, wethouder Straat weet het nog niet. Hij vindt alles best. Misschien komt er zelfs wel weer een nieuwe editie van ‘Zingen op de Zaan’, mijmerde hij hardop.

Wat de fractie van ROSA nog het meest steekt, is het feit dat anderhalve ton wordt weggehaald uit het programma cultuur. Dat geld zou veel beter besteed kunnen worden, bijvoorbeeld ter ondersteuning van het Molenmuseum en het museum Zaanse Tijd op de Schans. Dat zijn instellingen die hun waarde al ruimschoots hebben bewezen en die ook juist uit het oogpunt van citymarketing een bijzondere rol vervullen.

Daarnaast vraagt ROSA zich af hoe goed Zaanstad is in feestjes organiseren. Zo herinneren wij ons nog dat er drie ton is uitgegeven om de klinkers uit onze naam te laten verwijderen: ZNSTD – één ton per weggegumde a. Ook de treurige, totale mislukking van het LEF festival ligt nog pijnlijk vers in het geheugen. De kans is groot dat ook nu weer een veel te duur bureau een saaie campagne gaat bedenken.

En dan is het ook nog maar de vraag of de Zaan bereikbaar is, in augustus 2015. Het ziet ernaar uit dat de Wilhelminasluis juist in die periode gestremd zal zijn. Dat maakt aansluiting zoeken bij een Amsterdams maritiem feestje wel heel erg lastig.

Al met al lijkt het erop dat het tall ship ‘Zaanstad’ redelijk stuurloos richting Amsterdam gaat dobberen, deze zomer. Met 600.000 euro in het ruim.

ROSA wil graag de wal zijn die dit schip van bijleg keert.

 

 

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • svw

    Tja 6ton v zaanstad voor sail en dat in deze zware tijden voor veel minima…..schandalig!

  • Martijn

    Schandalige actie. Het gemiddelde volk wat meevaart met dit soort festiviteiten barst van het geld. Wat wij hier voor de deur langs zien drijven soms is echt ongelovelijk. Ga dat soort geld maar bij die mensen ophalen en besteed ons gemeentelijk belastinggeld aan belangrijke zaken die goed zijn voor de hele burgerij in zaanstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *