ROSA luidt de noodklok: stop de verkoop van de kerken!

Het college van Kerkrentmeesters van Protestantse Gemeente te Zaandam heeft partijen uitgenodigd om een plan in te dienen voor de koop van De Westzijderkerk (Bullekerk) en de Noorderkerk.

De datum van inschrijving sluit op 20 juni van dit jaar. Die sluitingsdatum valt precies samen met de datum van het referendum over de komst van een Cultuurcluster in Zaandam.

Ruud Pauw van ROSA vraagt de kerken met klem de datum op te schorten:

‘De vlag hangt er heel anders bij dan in de vorige collegeperiode. Zoals het er nu naar uit ziet, zou een culturele invulling van een van de kerken goed in de veranderende visie passen. ’

In februari vorig jaar schreef de kerkenraad een brief aan de raad waarin zij aangaven dat Zaanstad de meest aangewezen partij is om de Bullekerk (rijksmonument met een orgel uit 1711) te kopen. De iconische kerk zou een prachtig alternatief voor of aanvulling op) het Cultuurcluster zijn:

In relatie tot de verwoede discussie rondom een eventueel nieuw cultuurcentrum op, een nog onvoltooid deel van het plan Inverdan, wijzen wij er graag op dat de Bullekerk vanwege haar uitstekende akoestiek en ligging opgang heeft gemaakt als concertzaal, voor dit doel ontdekt door het internationaal gevierde Orkest van de 18e eeuw.

De suggestie sloeg dood bij het vorige college, dat het oog op het nieuw te bouwen cultuurcluster bij station Zaandam had, maar dit wordt met de nieuwe samenstelling van de raad misschien een heel ander verhaal. Pauw:

‘Wij zien heel goed de waarde van deze gebouwen. Dan hebben we het niet alleen over de verantwoordelijkheid voor ons erfgoed, maar ook over de mogelijkheden voor een rijke, culturele invulling. 20 juni komt als datum net te vroeg, maar we zouden graag in gesprek gaan over de mogelijkheden!’

Marjorie Verhoek, programmamanager Erfgoed van de gemeente heeft inmiddels aangegeven contact te zoeken met het college van Kerkrentmeesters van Protestantse Gemeente Zaandam.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Isolde

  Ombouwen tot moskee? …. 🙂

 • Josefien

  Prima poppodium voor ‘The Stones en Beyoncé’. En stukken goedkoper en mooier dan het Cultuurcluster.

 • Ik hoop van harte dat Ruud Pauw en Marjorie Verhoek gehoord gaan worden, zowel door de kerkrentmeesters als door het college van Zaanstad!

 • Paul

  Er zijn meer waardevolle kerken en gebouwen (die te koop staan), die ook (kleine) culturele activiteiten houden/ kunnen ontplooien. Het lijkt mij dat naast het cultuurhuis (waar ik voorstander van ben), een breder beleid gevoerd wordt dan wat ROSA nu eventjes roept.

 • Frenk van Heeswijk

  Parkeren en urineren in de tuinstraat, en een garage onder de graven…, van een kerk lees concertzaal met deze allure maak je geen jeugdkeet. Massaal stemmen voor de cluster, jeugd en weldenkend Zaanstad laat je horen en stem voor de cluster, bereikbaar per trein en bus en gun oud-west zijn rust.

  • Erik Esteie

   Bereikbaar per trein en bus, maar niet met de fiets…

   • Leentje

    DE poptempel van Nederland, Paradiso, zit ook in een oud kerkpand. “jeugd en weldenkend Zaanstad”, Weldenkend? Enkel en alleen als het voor is zeker.

    Weldenkend Zaanstad kijkt naar andere gemeente met zo’n project. We hebben de komende jaren genoeg in Zaanstad te doen in plaats van zo’n subsidieslurper.

    Realisme is ver te zoeken bij een grote groep in de streek, We zitten naast Amsterdam! Ziggodome, AFAS Live, Paradiso, Panama Amsterdam, De Arena en ik mis vast een paar. Met 650 bezoekers gaan wij geen grote namen trekken. Het is niet de tijd van blokker en de Beatles. Straks pompen we een gebouw van € 50 miljoen euro uit de grond, jaarlijks betalen voor een prestigeproject wat zichzelf niet in leven houd!

    Waarom moet dit uit de zak van de gemeenschap komen. Als je er een mooi gebouw wil, laat je verheerlijkte “Markt” het oplossen.

   • janneke

    Nee, met de fiets gaat helemaal ingewikkeld worden als het Cultuurcluster niet gebouwd gaat worden. Slaat een flink gat in het fietspad 😀 een meter of 20 overbruggen met de fiets op een plek waar geen fietspad is, is geen enkel probleem toch 😀

    Komt dat cultuurhuis toch nog van pas 😀

 • Gerard Graas

  Lijkt mij een uitstekend alternatief voor het cultuurcluster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *