ROSA: manipuleert Zaanstad cultuurcluster-Facebook?

Sinds een paar dagen besteedt Zaanstad aandacht aan het cultuurcluster via de Facebook-pagina van de gemeente. De antwoorden op vragen als “hoeveel kost het cultuurhuis nou eigenlijk?” en “Gaat een poppodium het in Zaanstad wel goed doen?” worden op de gelinkte website gegeven.

Daarnaast worden ook vragen op de website beantwoord. Volgens Mariska Schuttevaer van ROSA worden de reacties op de pagina selectief gemodereerd. Reacties van personen die tegen de komst van het cultuurcluster zijn zouden zijn verwijderd.

Volgens Schuttevaer zijn het geen beledigende reacties en er wordt niet gescholden. De reacties zijn niet beantwoord door de gemeente maar gewoon weggehaald.

Het gaat om vragen de gesteld zijn door o.a. Peter Goldstein van de actiegroep Kultuurkluster (en kandidaat-raadslid van ROSA).

Schuttevaer gaat vanavond (8 maart) vragen stellen in het Zaanstad Beraad stellen. Ze wil weten waarom reacties worden weggehaald en wat het beleid van de gemeente op dit gebied. Ze wil graag het protocol van de moderatoren zien.

Hieronder nog eens het ingetekende cultuurcluster aan het Stadhuisplein.

 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • nico

  Ernstig!
  Ik mis hier het antwoord van het college en zie heel weinig groen op de foto. Jammer,

 • Mery Westbroek

  Weg met dat cultuurcluster, de bestaande locaties zijn prima verdeeld over de stad. Zaanstad heeft al jaren een beleid van eerst doen en dan pas kijken of het kan en wenselijk is.Het Westzijderveld destijds, eerst opspuiten en dan toestemming vragen. Gebouwen niet onderhouden en dan beweren dat het te duur is om ze op te knappen. Het lijkt er soms op dat projectontwikkelaars hier de dienst uitmaken…

 • Ik was net zelf toehoorder bij de actualiteitsvragen van Mariska Schuttevaer.
  Toch raar om vervolgens de antwoorden van burgemeester Jan Hamming over mezelf te moeten aanhoren, zonder dat ik daar dan zelf op kan reageren…
  Om eerst maar alle misverstanden uit de weg te ruimen, het protocol van de Gemeente blijkt er niet op gericht om te censureren en zij zou mijn reacties in kwestie dan ook (gelukkig) niet zelf hebben verwijderd.
  Ook waren “automatische regels” van Facebook – zoals een overdreven aantal reacties op één topic of links naar externe en mogelijk verdachte websites niet de oorzaak van het verwijderen. Het begon niet bij mijn 30e reactie – zoals de burgemeester zelf overdreef – maar bij mijn 2e of 3e in de hele discussie en een andere reactie van mij met een link (naar een wikipedia artikel over Kernpodia) is niet verwijderd.
  Waarschijnlijker is dat de betreffende reacties door een “buitenstaander” als spam aangemerkt zijn en daarop direct door Facebook verwijderd. Ik vermoed iemand die er al eerder blijk van heeft gegeven moeite te hebben met het onderscheiden van argumenten en spam (maar wel gek is op bananen).
  Als ik het goed begrijp kan de Gemeente die reacties dan ook niet zelf direct terug plaatsen, maar de burgemeester heeft beloofd dat wel te doen zodra dat mogelijk is.
  Ook zullen mijn kritische vragen, net zoals die van anderen beantwoord worden. Daarvoor alvast dank.
  Aangezien dat er – gezien de hoeveelheid argumenten tegen het cultuurcluster – nogal wat zijn is het ook niet verwonderlijk dat een aantal nog even op zich laat wachten.
  Toch wil ik gezegd hebben dat deze Gemeentelijke en publieke “informatievoorziening” allerminst onafhankelijk en erg gekleurd overkomt.
  Ik wil best aannemen dat het hier op toeval berust dat juist mijn links naar de “echte” cijfers m.b.t de investeringen voor het cultuurcluster (https://www.kultuurklutser.nl/nieuws/feiten-kosten-cultuurcluster/ en https://www.facebook.com/rosazaanstad/photos/a.811917205490624.1073741826.133911536624531/2020323704649962/?type=3&theater) verwijderd zijn, maar ik vind dat juist de gemeente wel de serieuze plicht heeft om de burger hierin zelf objectief en correct te informeren en dus geen kosten – laat staan miljoenen – weg te laten.

 • Polleke van Delft

  Eerder namens mijn persoon gepubliceerd in de Zaankanter medio 2001

  Het Zaansche Zeilschip dreigt te stranden,
  door de vele politieke misstanden
  Hel Woonwijken moesten wijken voor het gewin
  Ten koste van menig huisgezin.

  Nu slaat de Politieke Zaansche Klok zijn laatste minuten van het uur
  Men wil in menig Zaans Dorp weg met de Cultuur dat is voor de bewoners wel zuur
  De inwoners van Zaanstad worden steeds bewuster maar ook ongeruster , Kennelijk met de door velen niet gewenste Cultuurcluster
  Zaanstad is landelijk een Gemeenten met de hoogste gemeentebelastingen
  Indien de Cultuur Cluster mogelijk niet kan worden geweerd ?
  Maar ondanks de te * verwachte tekorten *toch mogelijk word gerealiseerd ?
  Wat zijn dan de verwachtingen ?

  Dan verhoogd Zaanstad zeer wel mogelijk toch gewoon weer deze Belastingen ?

  Dit noemt men nu de Arrogantie van de Macht.

  Ik stem tegen dat heeft u zeker nu wel verwacht .

 • Erik Esteie

  Facebook?

  Is dat niet dat medium waar mensen zich belangrijker voelen dan ze in werkelijkheid zijn?

  Net als zoiets als met het medium Twitter, een hoop geblaat maar verder weinig wol….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *