Rotonde voor Rooswijk… (en nog even afzien)

Tot eind oktober wordt er gewerkt aan de wegen in Rooswijk. De rotonde is al bijna klaar. De Dr. Jan Mulderstraat (moet een fietsstraat worden) ligt nog helemaal open, de Fortuinweg krijgt nieuw asfalt.

Voordat het beter wordt, moet het eerst slechter worden. Wij fietsten door de wijk en kwamen overal… maar niet zonder te verdwalen en niet zonder hindernissen. Bordjes ontbraken deels en de oversteek naar Westerkoog moest door het zand en de prut. Maar het is voor het goede doel.

De bewegwijzering klopt dus niet 100 procent. Behalve dat fietsers het bos in worden gestuurd, moeten voetgangers het fietspad op (dat helaas is afgesloten).

foto Hans van Middendorp

De fietsers moeten dan weer op het voetpad.

foto Ernst Debets

De Dr. Mulderstraat ligt dus helemaal open, het oversteken naar Westerkoog is een ‘uitdaging’.

foto Ernst Debets

Op 10 september is de Fortuinweg helemaal afgesloten. Wijkbewoner Ernst Debets had graag gezien dat het project zo gefaseerd was dat er in ieder geval een toegangsweg naar Rooswijk open blijft. Het herinrichten van de Dr. J. Mulderstraat had volgens hem beter in etappes kunnen gebeuren.

Even doorbijten…

foto Ernst Debets

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Jaap

  Zie het nut van deze rotonde niet helemaal, maar goed, is nu eenmaal de mode. Maar netjes / mooi is het wel, hoewel ik betwijfel of het voor fietsers veiliger zal zijn ten opzichte van de oude situatie.
  We zullen het afwachten.

  • Hans

   Je bent in ieder geval van die verkeerslichten af waar je als fietser soms veel te lang moest wachten.

   • Jaap

    Ja, dat wel, en nu maar hopen dat de automobilisten je zien.
    Verkeerslichten vind ik toch altijd veiliger dan de voorrangsregelingen bij veel rotondes.
    Als fietser voorrang hebben is één ding maar het zonder kleerscheuren krijgen is twee.
    Dan wacht ik liever even voor een verkeerslicht, zo lang duurt dat nu ook weer niet.

    • Marijn

     Er zijn helaas ook fietsers die door rood rijden en dan moet ik alsnog in de ankers.
     Rotonde is een verbetering, scheelt weer onnodig wachten voor een stoplicht.

     • Jaap

      Marijn, ik heb het nu niet over de veiligheid van de automobilist maar van de fietser.
      Bij een rotonde waar je als fietser voorrang hebt ( zonder verkeerslichten dus ) moet je heel goed opletten of de automobilist je wel ziet.
      Wanneer het met verkeerslichten geregeld wordt en de fietser rijdt door rood dan houdt alles op natuurlijk.

     • Jaap

      En ik ben zelf op het Prins Bernhardplein ook eens op een haar na voor de sokken gereden door een automobilist die doodleuk door rood reed maar dat is niet de schuld van de verkeerslichten.
      Blijf erbij dat een kruising met ( goed afgestelde ) verkeerslichten het meest veilig is en de wachttijd best meevalt.
      En ik ben fietser en ook automobilist.

 • L. Swartsenburg

  De ‘uitdaging’ is treffend gezegd…heel apart, inderdaad.

 • Egbert Visser

  Rotondes zijn beter voor de doorstroming maar ze zijn onveilig voor fietsers. Ik heb al diverse malen ongelukken met fietsers op rotondes ( o.a. die bij de Paltrokstraat / Kogerveld / bij het Mennistenerf / Westerkoog bij Total) gezien. Doordat in het midden van de rotonde meestal een verhoging ligt ben je het overzicht kwijt. Als er zonodig een rotonde moet komen zorg dan dat je er overheen kunt kijken dan zie je wat er aankomt.

  • Nicky075

   Helemaal eens. De veiligheid van de fietser zou voorop moeten staan. Zet bij dat illustere lijstje ook nog maar Twiskeweg/Poelenburg, daar kan je het beste ten alle tijden wachten als er gemotoriseerd verkeer aankomt.

 • Dusebout

  De rotonde is nu enige dagen open en voor fietsers vind ik het momenteel gevaarlijker. Automobilisten moeten 2 kanten opkijken. Al 2x zag men mij niet aankomen tijdens regen en ik had oranje regenjas aan.

 • Oos1970

  Zeker vanaf het spoor is het voor automobilisten onoverzichtelijk als je rechtsaf de wijk in wil doordat ze er nog druk aan het werk zijn. Je komt ogen te kort door alle paaltjes en constant wijzigen van de aanrij route en het feit dat de fietsers uit je dode hoek tevoorschijn komen.

  Doorstroming heb ik ernstig mijn twijfels over. Vanmorgen stonden auto’s tot voorbij de Avia te wachten. Heb ik in de oude situatie nooit meegemaakt in de spits. Maar dat kan komen doordat ze nog aan het werk zijn. Ben wel benieuwd wanneer nu de afronding van de fortuinweg en rotonde gepland staat. Volgens de oorspronkelijke brief had dit al 24 augustus klaar moeten zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *