Zaanstad mag in 2025 Roze Zaterdag organiseren. Dat heeft Stichting Roze Zaterdagen Nederland vandaag bekendgemaakt op het hoofdpodium van Roze Zaterdag 2023 in Goes.

Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland, zegt in het persbericht van de stichting:

“Roze Zaterdag 2025 is een fantastische kans voor Zaanstad om zich aan heel Nederland te laten zien als lhbtiq+-vriendelijke stad. In de selectieprocedure hebben de initiatiefnemers ons overtuigd met hun uitgebreide plannen, het brede draagvlak en ontzettend veel enthousiasme. Ze hebben ons laten zien dat ze in staat zijn een geweldige editie te organiseren, de Zaanstreek in alle kleuren”,

Gemeente Zaanstad, Stichting De Zaanse Regenboog, Stichting Marketing Zaanstreek en Bureau Discriminatiezaken hebben samen het initiatief genomen om Roze Zaterdag naar Zaanstad te halen. Wethouder Inclusie Gerard Slegers van Zaanstad zegt in het persbericht:

“Het is ontzettend eervol dat Stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft gekozen voor Zaanstad. Wij willen dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Helaas is dat nog niet overal het geval. Met Roze Zaterdag willen we zorgen voor meer verbinding tussen ál onze inwoners. Het gaat om elkaar accepteren en respecteren.”

Roze Zaterdag in Zaanstad staat gepland op zaterdag 28 juni 2025. Voorzitter De Zaanse Regenboog, Frankie Vos:

“Geweldig dat we Roze Zaterdag 2025 in Zaanstad gaan organiseren, een jarenlange wens wordt nu werkelijkheid, samen blijven we werken aan een inclusief en veilig Zaanstad!”

In de aanloop naar Roze Zaterdag 2025 Zaanstad zullen er al diverse activiteiten worden georganiseerd.

Roze Zaterdag 2024 is in Groningen. Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren zeventig en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd.

Hoeveel het evenement Zaanstad gaat kosten is niet bekend gemaakt. Zaanstad heeft het bidbook geheim gehouden om de concurrentie niet op ideeën te brengen.

Geheel onomstreden is het evenement niet. Twee weken geleden werden Zaanse regenboogvlaggen in Westerkoog nog vernield.

In Goes zijn de kosten door een ondernemersclub op zich genomen. Bij diverse (christelijke) politieke partijen waren er teveel bezwaren tegen het evenement aldus de NOS. Er worden 15.000 bezoekers verwacht.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Roze Zaterdag, communicatie vanuit Zaanstad, NOS, eerder nieuws op De Orkaan. Foto (Orkaan-archief) van de recente ZaanPride David de Lange).